BMW, amendata cu 130 milioane euro de elvetieni

Vineri, 25 Mai 2012, ora 08:37
2080 citiri
BMW, amendata cu 130 milioane euro de elvetieni

BMW a fost sanctionata de Consiliul Concurentei din Elvetia cu aproape 130 milioane de euro, cea mai mare amenda acordata unui producator de masini in aceasta tara, pentru interzicerea clientilor elvetieni de a achizitiona masini din alte state europene.

Amenda a fost impusa celui mai mare producator de masini de lux din lume pentru ca a impiedicat importurile directe si paralele", au declarat oficialii Consiliului Concurentei din Elvetia. BMW intentioneaza sa faca apel pentru a scapa de plata amendei, scrie Bloomberg.

"Amenda este surprinzator de mare, luand in considerare cat de mica e piata elvetiana. Aceasta reflecta problema elvetienilor in incercarea de a proteja piata locala de aprecierea francului elvetian", spune un analist al Commerzbank.

Elvetienii au cautat chilipiruri in afara tarii pe masura ce criza datoriilor suverane a cauzat o apreciere a francului elvetian cu peste 20% fata de euro in ultimii doi ani. Spre exemplu, modelul BMW 316d costa echivalentul a 36.300 euro in Elvetia, in timp ce in Germania, acelasi model este cu aproape 6.000 euro mai ieftin (30.600 euro), conform site-ului BMW. In Romania, acelasi model costa 31.620 euro.

In 2011, in Elvetia s-au vandut 319.000 masini, comparativ cu Germania, unde s-au vandut 3,2 milioane de masini. Trebuie mentionat insa si ca populatia Elvetiei este de aproximativ 10 ori mai mica decat a Germaniei.

Elvetia: Amenda mare, dar proportionata

Amenda acordata de elvetieni este cea de-a treia ca marime. Consiliul Concurentei a amendat Swisscom in 2007 cu 333 milioane de franci elvetieni (aproximativ 277 milioane euro la cursul actual), dar aceasta a fost anulata in instanta. BMW spera la aceeasi soarta.

"Refuzam categoric sa platim. Acuzatiile sunt de neinteles si nefondate. Vom face apel", a spus Sandra Schillmoeller, purtator de cuvant al BMW.

Angetia antitrust a declarat ca BMW si brandul companiei Mini ar trebuie sa schimba contractele de distributie pentru a permite dealerilor sa exporte masini in Elvetia.

Oficialii autoritatii sustin ca au primit numeroase plangeri de la consumatori care nu au putut sa cumpere masini in a doua jumatate a anului 2010 cand aprecierea francului fata de euro a crescut diferenta de pret dintre masinile din Elvetia si cele din tarile invecinate.

"Amenda este mare, dar credem ca este proportionata", a spus Vincent Martenet, presedintele Consiliului Concurentei, adaugand ca nu exista alte anchete pe rol pentru industria auto.

Oficialii BMW sustin insa ca in perioada in care la care se refera agentia antitrust, mai multe sute de masini au fost importate direct de Elvetia. Compania a mai declarat ca preturile reflecta diferentele de configurare, serviciile locale si costurile.

Actiunile BMW s-au apreciat cu aproximativ 20 procente de la inceputul anului si pana acum, cea mai mare crestere inregistrata de o companie care apartine indicelui Bloomberg Europe Autos, care s-a apreciat cu 14 procente, ridicand valoarea companiei germane la 39,7 miliarde euro. Actiunile BMW s-au apreciat cu 77 centi, sau 1,3 procente, pana la 62,58 euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#amenda BMW, #amenda Consiliul Concurentei Elvetia, #amenda Elvetia BMW , #Management