Dealerii auto contesta masurile MEF

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 12:14
1513 citiri
Dealerii auto contesta masurile MEF

Limitarea deducerilor de la plata TVA, acordate firmelor, va duce la scaderea dramatica a vanzarilor si activitatii de service, precum si la falimentul majoritatii companiilor ce isi desfasoara activitatea in acest domeniu, a declarat Alexadru Man, presedintele Asociatiei Dealerilor Skoda Romania. Si Asociatia Distribuitorilor si Service-urilor Autorizate Mercedes-Benz din Romania, isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele negative ale acestor masuri masuri financiar – fiscale.

Ei considera ca productia si distributia de autovehicule si piese de schimb si activitatea de mentenanta si service auto vor intampina dificultati majore in cazul in care noile masuri in domeniul politicii fiscale vor fi implementate.

Alexandru Man considera ca, in ceea ce priveste sectorul auto, acceptarea propunerilor de modificare ce se refera la aplicarea unui tratament diferentiat al deductibilitatii TVA, precum si deductibilitatea partiala (30%) asupra unor cheltuieli aferente mijloacelor de transport sub 3.500 Kg, ar atrage dupa sine situatia nedorita de a defavoriza profund domeniul de activitate auto.

"Acest domeniu este deja afectat atat pe plan mondial, cat si pe plan local - taxa de poluare, coroborata cu criza economica mondiala determinand o scadere cu peste 50% a volumului vanzarilor. Programul de innoire a parcului auto a adus o ameliorare a vanzarilor si apreciem demersurile facute de Guvern pentru a veni in sprijinul sectorului auto.  Insa, noile modificari aduse de Codul Fiscal vor determina scaderea dramatica a vanzarilor si activitatii de service, adica falimentul majoritatii companiilor ce isi desfasoara activitatea in acest domeniu. Falimentul acestora atrage dupa sine, implicit, eliminarea taxelor pe care acestea le plateau la stat, precum si un somaj ridicat in randul personalului,  in care, timp de 10 ani, s-a investit enorm in planul pregatirii sale profesionale, a adaugat presedintele Asociatiei Dealerilor Skoda Romania.

Acesta a conchis ca rezultatul foarte probabil al acestor masuri va fi, in principal, scaderea contributiilor la stat si nu majorarea lor, asa cum s-a dorit initial.

"Astfel de masuri guvernamentale nu fac decat sa puna un streang in plus la gatul unor afaceri care pana nu demult le puteam considera rentabile. Suntem extrem de ingrijorati de urmarile pe care le vor avea de suportat angajatii nostri si implicit familiile acestora", considera Mircea Cirt, presedintele asociatiei Asociatia Distribuitorilor si Service-urilor Autorizate Mercedes-Benz din Romania.

In acest context, asociatia solicita un demers coerent de sprijinire a industriei auto din Romania, bazat pe masuri legislative capabile sa ofere un cadru potrivit dezvoltarii acestui sector, in conditiile in care dimanica economiei presupune schimbari bruste, greu de prevazut.

De asemenea, BMW Group Romania a comunicat, marti, ca reducerea cheltuielilor deductibile poate afecta semnificativ industria auto, aflata intr-o situatie economica dificila, si descurajeaza semnificativ nevoia fireasca de mobilitate a companiilor din Romania.

Si Mercedes-Benz Romania considera ca modificarile aduse Ordonantei de Urgenta a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal vor conduce la cresterea pietei negre de service auto si vor avea un impact social negativ, potrivit unui comunicat remis, marti, de companie.

Totodata, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania, organizatie care grupeaza in randul membrilor sai producatorii si distribuitorii de autovehicule din Romania, a comunicat, marti, ca, prin acest proiect, Ministerul Finantelor Publice propune de fapt un blocaj pe piata auto si in sectoarele care depind in mare masura de acesta: mentenanta si service. in plus, vor fi puternic afectate si alte sectoare, precum cel de leasing sau al comertului cu carburanti.

Drept urmare, APIA solicita, in baza mandatului primit de la producatorii si importatorii de automobile din Romania, eliminarea acestor prevederi din proiectul de modificare a Codului Fiscal.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#auto, #mercedes, #skoda, #tva , #stiri BMW