Fostul director al Electrica Bucuresti, retinut pentru un Audi A8, primit spaga

Marti, 28 Iunie 2005, ora 00:51
3493 citiri

Fostul director general al societatii Electrica Bucuresti, Lucian Boghiu, a fost retinut de procurorii Parchetului National Anticoruptie. Anchetatorii il acuza de luare de mita si de afaceri personale in interiorul companiei. Concret, procurorii PNA sustin ca Lucian Boghiu a sprijinit o firma sa comercializeze salariatilor Electrica produse electrice contrafacute, aducand acestora un prejudiciu de aproximativ 100 de miliarde de lei. Potrivit rechizitoriului, Lucian Boghiu, in schimbul interventiilor sale, ar fi primit de la societatea respectiva un autoturism de lux, Marca Audi A8, in valoare de 2,5 miliarde de lei. In acest dosar au fost deja arestate 11 persoane. Lucian Boghiu urmeaza sa fie dus in aceasta seara in fata magistratilor de la Tribunalul Timis, care va decide daca emite sau nu mandat de arestare pe numele sau.

In dosarul "Electrica Banat", alaturi de fostul director general al Electrica SA, Lucian Boghiu, sunt implicate si alte trei persoane care deja au fost trimise in judecata la inceputul lunii trecute. Este vorba despre Ioan Livius Milea, director general la Electrica Banat, Dan Viorel, director general la Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice Banat, Gheorghe Erimescu, director comercial si Iulia Crudu, sefa Serviciu Aprovizionare la Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice Banat.

Acestia sunt acuzati de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals intelectual si fals intelectual.

Tun de 20 miliarde de lei

Conform rechizitoriului, Lucian Boghiu, impreuna cu complicii sai au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 20 miliarde de lei. Concret, societatile fostului director general al Electrica SA, cat si alte societati la care complicii sai detineau functii de conducere achizitiona ilegal si la preturi supraevaluate produse electrice contrafacute de la doi agenti economici din Bucuresti si judetul Cluj. Totodata, atat el, cat si Ioan Livius Milea si Viorel Dan au primit, in cursul anului 2003, foloase materiale necuvenite, constand in sume de bani si autoturisme de lux in valoare de peste 10 miliarde de lei, de la reprezentantii societatilor comerciale respective pentru a accepta cumpararea si achitarea preferentiala a acelor produse.

Mita pentru mita

Astfel, Ioan Milea, directorul general al "Electrica Banat" a acceptat cu titlul de mita, doua autoturisme marca Jeep BMW tip X5 si Audi tip A6 pentru a-l determina pe directorul Societatii de Intretinere SISEE, Viorel Dan, sa accepte decontarea cu prioritate si la preturi exagerate a lucrarilor efectuate in beneficiul Societatii Electrica SA, in care erau incorporate aparatele contrafacute si achizitionate la preturi exorbitante.

La randul sau, Dan Viorel a primit, in mod repetat, de la aceeasi oameni de afaceri, suma totala de 830 milioane de lei. In schimbul mitei, dadea dispozitii colaboratorilor pentru plata rapida a respectivelor produse contrafacute, producand astfel o insemnata paguba avutului public, intrucat societatea la care era director avea capital integral de stat.

Si alti invinuiti

Pentru a-si acoperi activitatea infractionala, Viorel Dan i-a mai determinat pe directorul comercial Gheorghe Erimescu si pe directorul economic Sorin Boc, invinuit si el in cauza, sa ia masuri pentru intocmirea in fals a documentelor prin care sa ateste in mod nereal ca achizitia produselor de la cei doi agenti economici s-ar fi facut in mod legal, prin producerea selectiei de oferte. In acelasi cert infractionat a fost cooptata si Iulia Anca Crudu, precum si alti angajati ai serviciului aprovizionare din cadrul Societatii de Intretinere, Servicii Energetice Electrice Banat.

Cei patru componenti ai grupului infractional sprijinit de Lucian Silviu Boghiu, au fost deja prezentati instantei de judecata cu propunerea luarii masurii arestarii preventive pentru 29 de zile. In dosarul "Electrica BanatA" mai sunt implicate si alte persoane fata de care procurorii anticoruptie continua cercetarile, impreuna cu structuri specializate din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Gardianul