Noul "experiment" al viitorului: masina care vorbeste

Vineri, 18 Martie 2011, ora 18:18
2733 citiri
Noul "experiment" al viitorului: masina care vorbeste

Iti doresti o masina cu care ai putea comunica? O astfel de masina ar putea sa-si faca aparitia pe piata mai devreme decat iti poti imagina, potrivit lui Klaus Draeger, directorul de cercetare si dezvoltare BMW. Companiile producatoare de automobile iti vor aduce masina care iti va spune cat de obosit esti si unde se afla cel mai apropiat hotel, potrivit BBC.co.uk.

Multe masini sunt deja conectate la sistemele informatice, facandu-le soferilor viata mai usoara si mai confortabila la volan.

Asa-numitul concept "Connected Drive" de la BMW, prezent la salonul auto de la Geneva isi propune sa "imprieteneasca" si mai mult soferii cu vehiculele pe care le codnuc.

Sistemul BMW aduce 50 de noi functii de comunicare.

Acestea includ sisteme sofisticate de navigare prin satelit si o tehnologie de "auto-drive", care ajuta masina sa se mute pe pilot automat, in conditii de siguranta.

Exista de asemenea conexiuni "wireless" intre sistemele de entertainment ale automobilului si computerele personale.

In viitor, masina ta nu doar ca va evita blocajele de trafic de pe autostrada, dar va fi capabila sa-ti calculeze intarzierile pe orice ruta alternativa.

Apoi, masina iti va recomanda daca e bine sau nu s-o iei pe autostrada.

Sistemul va fi ajutat de informatiile primite de la alte masini care iti vor trimite date despre drum.

Mai mult, in cazul in care folosesti brusc stergatoarele si franele, sistemul ar putea sa traga concluzia ca drumul pe care te afli este alunecos, cu o vizibilitate redusa.

Asadar, te va avertiza inainte de a comunica raspunsul si altor utilizatori de sistem.

O alta caracteristica importanta este conexiunea stransa intre computerul de board si computerul masinii.

In cazul in care iti programezi o intalnire la birou, informatiile pot fi trimise direct la masina, iar acestea vor fi introduse automat in calculator.

De asemenea, hotelurile din apropiere pot fi identificate si iti poti chiar sa faci o rezervare electronica direct din masina.

Un jurnal electronic te va alerta la timp pentru a-ti aduce aminte de intalnirea programata.

De asemenea, iti poti verifica din masina e-mail-urile primite, iar computerul ti le va citi cu voce tare. Asa ca, pana se face verde la semafor ai timp sa raspunzi la cateva mesaje.

Nici ceilalti producatori de automobile nu se lasa mai prejos, incercand sa isi conecteze masinile cu lumea din jur.

Cel mai recent sistem Audi, SatNav este legat la internet, oferind informatii legate de trafic in timp real, te alerteaza cu privire la posibile accidente si la incidentele pe care le poti intampina pe traseu.

Modelele recente de la Mercedes iti vor spune cand pari prea obosit sau cand masina din fata incetineste.

Volvo incearca sa-si faca masinile electronice mai usor de inteles si de folosit.

"A avea o masina usor de controlat ca un iPhone sau un iPad, este lux in zilele noastre. Putem crea luxul pentru segmentul premium, de aceea cred ca vor exista mai multe optiuni inteligente", a declarat directorul executiv al Volvo, Stefan Jacoby.

"Generatia tanara este conectata la tehnologie atunci cand se afla acasa sau la birou, de aceea isi doresc din ce in ce mai mult acest lucru si in propriile masini", este de parere Tim Routsis directorul executiv al companiei de inginerie Cosworth.

Unele aplicatii ar putea imbunatati gradul de siguranta, insa altele pot distrage atentia, de aceea o provocare majora va fi modul in care va avea loc comunicarea.

Sistemul trebuie sa fie capabil sa detecteze daca conducatorul auto este cel care foloseste diverse aplicatii in timpul sofatului, sau unul dintre pasageri.

"Pe masura ce lista de aplicatii devine din ce in ce mai complexa, lista de provocari se mareste", crede Routsis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
Te afli în căutarea unei mașini second hand? Este un pas important în viața ta de șofer. Achiziționarea unei mașini poate fi o experiență palpitantă, dar și plină de provocări. Cu...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#masina, #sisteme de navigare prin satelit, #automobile, #computere, #producatori de automobile , #masini eletronice , #stiri BMW