Primul roman care a invins taxa auto

Luni, 10 Decembrie 2007, ora 23:23
1448 citiri
Primul roman care a invins taxa auto

In disputa cu guvernul, Europa are un aliat Ilie Iluna din Arad. Are 45 de ani si se ocupa de o mica afacere cu instalatii si cablaje electrice. Barbatul acesta intre doua varste a dovedit, in instanta, ca guvernul Tariceanu II comite un abuz la adresa cetatenilor romani, obligandu-i sa achite taxa de prima inmatriculare in forma actuala.Un patron din Arad si un avocat in varsta de 27 de ani au reusit sa castige un proces privind taxa auto de prima inmatriculare. Omul care a invins statul si a reusit sa demonstreze ca taxa de prima inmatriculare este gresita se numeste Ilie Iluna, are 45 de ani si este din Arad. Iluna are o mica afacere si detine o firma de instalatii si cablaje electrice.

Asta-vara, omul si-a adus o masina din Austria si n-a putut s-o inmatriculeze decat dupa ce a platit o taxa exorbitanta. "Este un VW Passat din anul 2002. Am dat pe el in jur de 9.700 de euro. Este o masina foarte buna. Dar nu am putut-o inmatricula fara taxa de prima inmatriculare, asa ca am platit 6.287 de lei. Dupa ce am platit taxa, m-am intalnit cu un prieten de-al meu, care este avocat, Cosmin Costas, un baiat deosebit. Atunci am zis, hai sa facem ceva, pentru ca e ilegal ce se intampla. Pentru noi, care suntem o firma mica, 62 de milioane de lei vechi nu-s chiar putini bani", spune Ilie Iluna.

Avocatul Cosmin Costas s-a pus la treaba si s-a ocupat de caz. "M-a sunat in urma cu cateva zile si mi-a spus ca s-a castigat procesul. Nu mi-a venit sa cred. Cui ii venea sa creada, ca am inteles ca nimeni din tara nu a facut ceva demersuri. Adevarul e ca daca nu aveam un prieten avocat, nici eu poate ca nu ma incumetam", isi aminteste Ilie Iluna, care incheie scurt: "Asta a fost tot!".

"Am demonstrat ca se poate"

Taxa de prima inmatriculare este mai mult decat incorecta, spune barbatul. "Nu mi se pare o lege corecta sa iei masina cu un pret si apoi sa mai platesti inca jumatate taxe de prima inmatriculare. E anormal", considera Ilie IIuna.

El crede ca niciun roman nu a mai dat statul in judecata pentru aceasta taxa dintr-un simplu motiv: romanilor le cam lipseste curajul. "Nimeni nu a facut nimic. Au stat toti asa, au platit. Nu stiu de ce nu s-a gandit nimeni, nu a avut curajul. Romanilor le lipseste curajul sa spuna statului ca nu are dreptate in ceea ce face", sustine Ilie IIuna.

Acum, ca a reusit sa castige procesul de la Tribunalul Arad, barbatul le recomanda tuturor sa nu stea pe ganduri si sa-si apere drepturile. S-a demonstrat ca se poate, afirma el. "Sa incerce si ei sa faca ceva, sa recupereze taxa. Se poate, se poate. Eu am castigat", subliniaza aradeanul.

El insusi vrea sa recidiveze. In luna septembrie, Iluna si-a mai adus din strainatate un microbuz de transport marfa. L-a cumparat cu 7.200 de euro, iar taxa de prima inmatriculare l-a costat 3.000 de euro. "Imi voi cere, si de aceasta data, banii inapoi", ne-a asigurat Ilie Iluna, convins ca va castiga din nou.

Legea romaneasca se subordoneaza legii UE

Avocatul Cosmin Costas, cel care a castigat procesul, este un tanar de 27 de ani si profeseaza din 2005 in cadrul Baroului de Avocati Arad. Cazul l-a incantat de la inceput si n-a stat prea mult pe ganduri inainte de a se apuca de treaba.

"Este foarte clar. Avem de cativa ani hotarari ale Curtii Europene pe aceasta tema si sunt multe state din Uniunea Europeana care au pierdut pe teme similare. Era evident ca se va ajunge aici, numai ca eu am fost primul care am castigat. Instanta de judecata a constatat ca articolele din Codul Fiscal Roman care prevad aceasta taxa sunt contrare dreptului comunitar. Prin urmare, o norma juridica nationala se subordoneaza normei juridice europene. Administratia Finantelor Publice va trebui sa-i restituie celui care a castigat procesul atat banii din taxa de prima inmatriculare, cat si dobanda aferenta pana la data platii", ne-a declarat avocatul Cosmin Costas.

El ne-a mai spus ca, in cursul zilei de marti, va sesiza Tribunalul Cluj pe un caz similar si se asteapta ca acest exemplu sa fie urmat de mai multi. Din cate stie avocatul Cosmin Costas, in judetul Timis sunt deja mai multe astfel de cauze pe rol.

Finantele ataca la Curtea de Apel

Cazul "Iluna" i-a luat prin surprindere pe cei de la Directia Finantelor Publice Arad, care anunta ca vor depune recurs. "Juristii din cadrul Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Arad vor promova recurs impotriva hotararii tribunalului. Urmeaza sa asteptam pentru acest caz hotararea Curtii de Apel din Timisoara. E vorba despre contestarea taxei de prima inmatriculare a unui auto pe o firma", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Arad, Calin Arusti.

EFECTE

Proces deschis si la Timisoara

iSuccesul aradeanului care a castigat procesul cu statul pentru taxa de prima inmatriculare a provocat reactii la Timisoara. Avocatul Florin Kovacs a dat ieri in judecata statul pentru a recupera 7.000 de euro.

"Anul acesta, in august, am fost nevoit sa platesc 7.000 de euro taxa de prima inmatriculare pentru limuzina BMW 745 pe care am achizitionat-o din Germania cu 80.000 de euro. Cer instantei sa mi se restituie acesti bani care au fost incasati ilegal", a declarat avocatul timisorean.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=333938 target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.