Producatorii de "lux" isi pierd sclipirea in fata crizei

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 11:13
1654 citiri
Producatorii de "lux" isi pierd sclipirea in fata crizei

Ar putea scapa brandurile care produc obiecte de lux de conditiile dificile impuse de actuala criza economica mondiala?

Unii indraznesc sa spere ca da, sugerand ca toti consumatorii bogati sunt feriti de criza sau sunt afectati foarte putin de aceasta.

In acest context patronii sunt de parere ca toti cei pasionati de lux, cu bani si un serviciu stabil, vor cumpara produse scumpe. Chiar daca acestea vor fi achizitionate pe principiul "putin si bun" deoarece s-au ieftinit bijuteriile, masinile, proprietatile precum si alte lucruri care odata erau foarte scumpe, cei din industria luxului nu se plang, scrie The Economist.

Potrivit firmei de consultanta Brian, veniturile industriei produselor de lux au scazut anul acesta cu pana la 7% si cu siguranta vor mai scadea si in continuare.

Nici macar diamantele nu raman de pret pentru totdeauna.
Pe 23 februarie, luni, cel mai mare producator de diamante din lume, De Beers, si-a suspendat productia in mina Debswana din cauza vanzarilor in scadere.

Alaturi de De Beers si alte companii si-au anuntat intreruperea productiei din cauza ca americanii, care cumpara jumatate din productia mondiala a diamantelor, rezista stralucirii acestora si strang cureaua. Pentru moment ei lasa inelele stralucitoare pentru vremuri mai bune. Acum prefera sa economiseasca pentru a rezista recesiunii.

Si exporturile de sampanie sufera. In 2008 producatorii au trimis catre alte destinatii cu 4,2% mai putine sticle decat in anul 2007.

Sa nu mai vorbim de Louis Vuitton Moet Hennessy, imperiul francez al produselor de lux. Profitul declarat pentru anul trecut este foarte aproape de zero. Divizia bijuteriilor a fost zguduita bine si vanzarile de ceasuri, de vinuri si de bauturi spirtoase au scazut dramatic.

In criza niciun consumator nu mai cauta bautura de lux. Un index al preturilor vinurilor scumpe, efectuat de Liv-Ex, o companie din Londra, arata ca preturile au scazut cu 18% din momentul in care criza a inceput sa se simta adanc in 2008. Si alte produse scumpe au aceeasi poveste.

Potrivit unui saptamanal din Statele Unite proprietatile care costau o avere acum costa ceva mi putin. Preturile au scazut cu 20% si in unele locatii chiar si cu 50%. Analistii estimeaza ca pe parcursul lui 2009 acestea vor scadea si mai tare.

Totusi sa nu uitam ca sunt si oameni foarte bogati care inca arunca banii si in stanga si in dreapta. Vanzarile Rolls Royce au fost anul trecut la un nou record de 1.212 unitati. Producatorul masinilor de inalta clasa a reusit sa se descurce mult mai bine decat BMW si alti producatori din industria auto care nu se considera de lx. Ei doar vor sa scape de faliment si sa isi vanda autovehiculele ramase in stoc.

#criza, #lux, #producator , #stiri BMW