Record de masini inmatriculate in Occident

Luni, 12 Septembrie 2005, ora 15:43
1074 citiri

Volumul de automobile noii inmatriculate in vestul Europei a crescut in luna august la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, datorita lansarii unor noi modele, a facilitatilor acordate, dar si a cererii mari, transmite Reuters. In ceea ce priveste piata americana, in aceasta luna, producatorii de autovehicule din Asia si Europa au avut cifre record de vanzari, in raport cu producatorii americani, care au inregistrat valori negative record. Recordul de vanzari din august vine dupa ce in luna iunie s-a inregistrat un alt record, cel al numarului de masini vandute pe teritoriul intregii Europe, cu aproape 5% peste cifrele inregistrate in luna mai.Numarul inmatricularilor de vehicule pentru pasageri a crescut luna trecuta cu 8,1%. In termeni anuali, la 838.331 de unitati, potrivit unor date preliminare, in pofida preturilor crescute ale carburantilor, a anuntat organizatia germana din industria auto Verband der Automobilindustrie (VDA). Acest record nu influenteaza prea mult vanzarile pe ansamblul anului, care nu au inregistrat o crestere spectaculoasa. Din acelasi raport al VDA, inmatricularile facute in Europa de Vest in perioada ianuarie-august au consemnat un avans de numai 0,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 9.862.417 vehicule de pasageri.

Cele mai mari vanzari au fost inregistrate pe pietele din Germania si Italia, unde volumul inmatricularilor a crescut cu 11,7%, respectiv 12,7%, In comparatie cu august 2004. Urmatorul loc este ocupat de Franta cu 7,7%, producatorii francezi obtinand rezultate foarte slabe pe piata locala. In schimb, in Franta cei care conduc la numarul de masini inmatriculate sunt furnizorii germani, Volkswagen comercializand cu 39% mai multe unitati in aceasta luna, fata de august 2004, iar BMW si Mercedes avansand cu 18%. Volkswagen si BMW au fost lideri de vanzari si in interiorul Statelor Unite. Aceasta realizare se datoreaza noilor modele introduse in luna august de catre cei doi mari producatori, informeaza Bloomberg. La BMW se observau, inca din luna iunie, semne ale unei expansiuni extinse. Vanzarile grupului BMW crescusera cu aproape de 22% in iunie, atingand cota de 5,2% din piata europeana, fiind pe aceeasi pozitie cu producatorul numarul doi din lume de automobile, Toyota Motor Corp. BMW inregistreaza cea mai mare ofensiva cu produse noi din istoria companiei, incluzand berlina reechipata din Seria 3.

In SUA, numarul de Audi si Volkswagen vandute, marci ce apartin grupului Volkswagen, s-a majorat cu 2,7%, iar modelele Mini si Rolls Royce, aflate in proprietatea BMW, au castigat 18% in vanzari, potrivit datelor transmise de Autodata Corp. din Woodcliff Lake, New Jersey. Rezultatele din luna august sunt mai mult decat imbucuratoare pentru Volkswagen, intrucat vanzarile companiei pe piata americana au fost in scadere continua in ultimii trei ani.

Pe ansamblul Europei occidentale, companiile germane au avut o cota de piata de 46,5% de la inceputul anului si pana in prezent, cu 1% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, partial datorita interesului consumatorilor pentru vehiculele pe baza de motorina si a celor hibrid.

Autor: Bogdan Asaftei