Analistii se asteapta ca BCE sa urce dobanda cheie la 1,5%

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 13:05
1354 citiri
Analistii se asteapta ca BCE sa urce dobanda cheie la 1,5%

Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine dobanda cheie la nivelul minim record de 1% in sedinta de joi, in contextul in care inflatia ramane sub limita, dar va urca principalul instrument de politica monetara la 1,5% pana la sfarsitul acestui an, arata un sondaj realizat de Bloomberg, informeaza NewsIn.

Costul creditului din zona euro nu va fi modificat in cadrul reuniunii BCE de joi, iar prima majorare a dobanzii la avea loc abia in al patrulea trimestru, arata alte sondaje realizate separat de Bloomberg.

BCE se concentreaza asupra modului in care ar putea sa retraga masurile de stimuli introduse pentru sustinerea creditarii interbancare, inainte de a majora dobanda cheie de la nivelul minim record actual.

Prudenta ar putea fi justificata, in contextul in care cresterea somajului si problemele financiare cu care se confrunta tari precum Grecia inrautatesc perspectivele economice.

Economistii prevad ca ritmul cresterii economice va atinge in 2010 numai doua treimi din media ultimului deceniu.

"Trebuie sa actioneze cu prudenta", a declarat Ken Wattret, economist in cadrul BNP Paribas SA. Acesta se numara printre cei 17 economisti ce au estimat ca BCE va mentine dobanda cheie la nivelul actual pana in 2011.

"Ultimul lucru pe care il vrem este ca banca centrala sa impiedice procesul de revenire la un stadiu incipient, pentru ca va fi prea dificil sa regaseasca impulsul actual", a adaugat el. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bce, # dobanda cheie , #stiri BNP-Paribas