Banca Frantei: BNP Paribas, nevinovata in scandalul privind embargoul asupra Iranului

Luni, 26 Mai 2014, ora 08:43
1545 citiri
Banca Frantei: BNP Paribas, nevinovata in scandalul privind embargoul asupra Iranului

Guvernatorul Bancii Frantei, Chrstian Noyer, a declarat ca tranzactiile pentru care BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a fost implicata intr-o ancheta in SUA privind nerespectarea embargoului asupra Iranului, nu incalca legislatia franceza sau europeana.

Afirmatiile reprezinta prima interventie publica a unui oficial francez in aceasta disputa si indica ingrijorarea Parisului privind consecintele investigatiilor derulate de guvernul american, potrivit Wall Street Journal.

Noyer, care ocupa si pozitia de sef al autoritatii bancare franceze, a declarat ca tranzactiile BNP Paribas cu entitati domiciliate in tari aflate sub embargo au fost analizate de agentie si s-a ajuns la concluzia ca banca nu se face vinovata de nereguli.

Tranzactiile vizate ar fi avut loc in perioada 2002-2009.

SUA acuza BNP Paribas ca si-a ajutat clientii sa ocoleasca sanctiunile adoptate de Washington impotriva Iranului si altor tari.

"Am verificat ca toate aceste tranzactii corespund reglementarilor si directivelor europene si franceze. Nu au existat nereguli", a afirmat Noyer intr-o conferinta de presa.

Oficiali de la Paris ar fi transmis, in particular, Washingtonului, ca incearca sa-si impuna punctul de vedere in afara granitelor SUA, au afirmat surse oficiale franceze, citate de Wall Street Journal.

Noyer a evitat sa comenteze pe fond acuzatiile aduse de guvernul SUA impotriva BNP Paribas, dar a avertizat ca bancile europene ar trebui sa actioneze cu atentie atunci cand fac tranzactii in dolari.

BNP Paribas negociaza o intelegere cu autoritatile SUA, procurorii americani incercand sa obtina o amenda de ordinul miliardelor de dolari, precum si sa forteze banca sa pledeze vinovat. Potrivit unor surse citate de WSJ, cele doua parti sunt foarte departe de un acord privind valoarea amenzii.

O ancheta interna a BNP Paribas, derulata la cererea autoritatilor americane, a constatat ca banca a luat masuri pentru a "masca" tranzactii cu entitati din Iran procesate prin sisteme de clearing din SUA prin inlaturarea codurilor care le-ar fi dezvaluit originea, au afirmat surse apopiate situatiei.

Directorul general al BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe, a declarat anterior ca nu poate anticipa rezultatul negocierilor cu autoritatile americane. Bancile franceze Societe Generale si Credit Agricole sunt implicate de asemenea in discutii cu guvernul american privind posibile incalcari ale sanctiunilor.

Banca elvetiana Credit Suisse a incheiat recent un acord cu autoritatile SUA pentru a pune capat unei anchete privind sprijinirea clientilor bancii interesati sa evite plata taxelor in SUA prin ascunderea veniturilor in conturi off-shore. Credit Suisse a pledat vinovat si va plati o amenda de 2,6 miliarde de dolari.

BNP Paribas a anuntat guvernul francez ca ar putea fi nevoita, in final, sa plateasca o amenda de peste 3 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnp paribas, #embargou Iran, #Chrstian Noyer , #stiri BNP-Paribas