Bancile franceze cer lichidatorului Lehman Brothers creante de miliarde dolari

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 17:16
1373 citiri
Bancile franceze cer lichidatorului Lehman Brothers creante de miliarde dolari

Mai multe banci franceze, printre care Societe Generale, BNP Paribas, Caisse d'Epargne si Dexia, au cerut lichidatorului bancii americane Lehman Brothers creante in valoare de mai multe miliarde de dolari, potrivit documentelor publicate pe site-ul societatii de gestiune a reclamatiilor, scrie AFP, informeaza NewsIn.

Data limita de depunere a reclamatiilor fusese fixata pe 22 septembrie de judecatorul tribunalului de falimente din districtul New York, care se ocupa cu lichidarea bancii.

Falimentul Lehman a fost elementul declansator al crizei financiare din toamna trecuta si a afectat numeroase alte banci.

Potrivit documentelor publicate pe pagina de internet a Epiq Systems, daunele reclamate de BNP Paribas se ridica la circa 1,3 miliarde dolari, potrivit unui calcul realizat de AFP.

In cazul Societe Generale, cererile se ridica la aproximativ 800 milioane dolari. Banca a refuzat sa ofere comentarii, potrivit AFP.

In documente figureaza si banca Dexia, ce solicita restituirea a circa 400 milioane dolari.

"Ca si alti creditori, suntem angajati intr-o procedura de recuperare de creante", a declarat un purtator de cuvant, fara sa confirme suma.

Alte institutii franceze implicate sunt Caisse d'Epargne (118 milioane dolari) si asiguratorul Axa (186 milioane dolari).

Un purtator de cuvant al AXA a anuntat ca juristii asiguratorului lucreaza pentru recuperarea sumelor restante.

Alte institutii non-financiare franceze, precum grupul de constructii Vinci, compania aeriana Air France sau SNCF, apar, de asemenea, pe lista celor ce au depus reclamatii.

Banca Lehman Brothers a intrat in faliment pe 15 septembrie 2008. Conform documentelor depuse la tribunal, banca avea in acel moment datorii de 613 miliarde dolari si active de 639 miliarde dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #bnp, #criza, #faliment, #lehman, #miliarde, #paribas , #stiri BNP-Paribas