"Bancile franceze sunt bine pozitionate, insa raman vulnerabile "

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 15:18
1114 citiri
"Bancile franceze sunt bine pozitionate, insa raman vulnerabile "

Comisia bancara din Franta sustine ca bancile franceze sunt "bine pozitionate" pentru a face fata dificultatilor ce ar putea aparea pe termen scurt si mediu, insa a atras atentia cu privire la riscurile prezentate de activele toxice si de efectele deficitelor excesive, relateaza Les Echos, citat de NewsIn.

Bancile franceze trebuie sa abordeze acest an cu prudenta, pentru ca exista in continuare surse de vulnerabilitate, precum riscurile prezentate de activele toxice sau efectele induse de deficitele excesive inregistrate in unele tari europene, a anuntat autoritatea franceza de control a sectorului bancar (ACP).

De asemenea, evolutia provizioanelor pentru creditele riscante va depinde de ritmul revenirii economice, a anuntat ACP in cadrul unui raport pentru 2009.

"Exista si alte posibile surse de vulnerabilitate, precum conditiile din piete, care vor fi mai putin favorabile decat in 2009 si riscurile unor costuri suplimentare provocate de anumite active toxice", se mai arata in raport.

Comisia a precizat ca principalele cinci banci din Franta - BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel si BPCE, compania mama a bancii Natixis - au generat in 2009 un profit net cumulat de 11,7 miliarde euro, in crestere cu 93% fata de 2008.

"Bancile franceze par, per ansablu, bine pozitionate pentru eventualele probleme", a declarat Christian Noyer, guvernatorul bancii centrale franceze, institutie din care face parte ACP.

Daniele Nouy, secretar general al comisiei bancare, a declarat ca bancile nu sunt supuse presiunilor de lichidare a activelor toxice care se afla inca in bilanturi.

Intrebat de situatia din Grecia, Noyer a spus ca nu are "temeri deosebite" din cauza expunerii bancilor franceze pe aceasta tara, expunere pe care a estimat-o la circa 50 miliarde euro, fata de nivelul de 56,28 miliarde euro estimat de Banca Reglementelor Internationale.

"Este un risc pe care il monitorizam indeaproape, insa riscurile vizeaza in principal clientii din Grecia.

Bancile franceze detin o cantitate relativ scazuta de titluri de stat grecesti", a mai spus Noyer.

Credit Agricole si Societe Generale sunt prezente pe piata din Grecia prin filialele Emporiki si Geniki.

Potrivit statisticilor Bancii Reglementelor Internationale, bancile franceze sunt cel mai puternic expuse din Europa fata de Grecia.

Expunerea lor totala este estimata la 75,45 miliarde dolari (56,28 miliarde euro), fata de 63,96 miliarde dolari in cazul bancilor elvetiene si 43,23 miliarde dolari pentru cele germane. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #franta, #vulnerabilitate , #stiri BNP-Paribas