Bancile incearca sa evite o noua criza

Marti, 09 Februarie 2010, ora 09:07
1248 citiri
Bancile incearca sa evite o noua criza

Politicienii, autoritatile de reglementare si liderii din industria financiara incearca sa alcatuiasca un set de norme pentru a preveni o noua prabusire a sectorului bancar. Banca Centrala Europeana a anuntat, ieri, ca bancile ar trebui sa contribuie la acoperirea costurilor generate de prabusirea unor grupuri financiare paneuropene, pentru a reduce impactul asupra contribuabililor, transmite Reuters.

"Masurile pentru administrarea crizei ar trebui sa reduca la minimum posibilul impact asupra contribuabililor rezultat din orice criza in sectorul financiar", a raspuns BCE la propunerea Comisiei Europene privind infiintarea unui cadru pentru administrarea transfrontaliera a crizelor din sectorul bancar, transmite Mediafax.

BCE si bancile centrale europene sustin si ideea unei analize privind infiintarea "unor mecanisme care sa asigure disponibilitatea unor fonduri private in momentul crizei", potivit unui comunicat al institutiei financiare centrale a zonei euro.

Sectorul bancar european este dominat de circa 40 de mari banci cu activitati transfrontaliere, intre care Deutsche Bank, HSBC, Santander si BNP Paribas.

Criticii Comisiei Europene sustin ca o abordare paneuropeana pentru o criza transfrontaliera va fi ineficienta pana la rezolvarea problemei acoperirii costurilor.

 

Ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din statele membre G7 au cerut, la finalul saptamanii trecute, o analiza mai atenta privind o taxa pentru a acoperi costurile de sprijinire a sectorului bancar in 2008 si 2009.

Instituirea unei taxe bancare a fost unul dintre subiectele cel mai intens discutate in ultimele luni, iar Marea Britanie a anuntat un impozit de 50% pe bonusurile din sectorul bancar pentru a acoperi costurile crizei.

Totodata, Suedia impune o taxa direct pe tranzactiile bancare pentru a recupera aproximativ 10,76 miliarde de dolari folositi pentru stabilizarea domeniului.

Presedintele SUA, Barack Obama, a propus in ianuarie ca bancile sa plateasca pana la 117 miliarde de dolari pentru a rambursa fondurile guvernamentale folosite pentru sprijinirea sectorului.

In plus, presedintele american a cerut si instituirea unei taxe de 0,15% pe activele companiilor cu valoare mai mare de 50 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#bce, #banci, #grup, #financiar, #criza, #contribuabili , #stiri BNP-Paribas