BNP Paribas: aurul va atinge cota maxima in 2013

Joi, 25 August 2011, ora 16:19
1992 citiri
BNP Paribas: aurul va atinge cota maxima in 2013

Pretul aurului a scazut cu aproape 50 de dolari/uncia, joi, accentuand pierderile inregistrate recent, dupa ce operatorul de schimb CME Group a ridicat cererea de acoperire.

Livrarile de aur din decembrie au scazut cu 47.30 de dolari pana la 1,710 dolari/uncia pe piata electronica Globex, potrivit MarketWatch.

"Investitorii financiari care speculeaza isi incheie pozitiile pe termen lung la scara larga in acest moment, dupa ce CME Group a crescut cererea de acoperire pentru contractele futures pentru aur", au declarat analistii Commerzbank.

"Cresterea extra de 27% vine in forta la sfarsitul sedintei bursiere de astazi", au adaugat acestia.

Grupul CME declara miercuri ca acerasta crestere de margine este o modalitate de a asigura o "acoperire colaterala adecvata". Miscarea este cea de-a doua de acest tip de luna aceasta.

Luni, aurul a atins o valoare nominala de 1,892.90 dolari/uncia, dar a pierdut peste 30 de dolari marti si a scazut cu pana la 104 dolari, miercuri.

Cresterea brusca de 25 de procente a valorii aurului in ultimele doua luni a reflectat "ingrijorarile pietelor fara de situatia fiscala, prognoza economiei globale si inflatiei, dar, cel mai important, credinta ca dolarul american se indrepta spre o scadere",a declarat Kathy Lien, director de cercetare si analiza GFT.

Dovezile ca economia SUA incepea din nou sa "scartaie" au alimentat ingrijorarile privind o noua recesiune, ceea ce l-a determinat pe seful Federal Reserve, Ben Bernanke, sa promita la inceputul acestei luni ca ratele de interes ale Statelor Unite vor ramane aproape de zero in urmatorii doi ani.

Insa un al treilea program pentru plata datoriilor SUA si viitoarele rate de interes sub presiune raman un mare semn de intrebare. Investitorii asteapta cu nerabdare discursul lui Bernanke de vineri, la Wyoming.

"Ne mentinem previziunea ca aurul va atinge cota maxima odata cu inceputul perioadei in care banca centrala va creste oficial ratele de interes ale SUA", sunt de parere reprezentantii BNP Paribas.

"In estimarea noastra actuala, acest lucru se va intampla in 2013, insa o miscare  pe segmentul ratelor ar putea avea loc chiar mai devreme, in cazul in care conditiile economice se imbunatatesc mai repede decat ne asteptam."

#aur, #bnp paribas aur, #estimari aur, #pret aur , #stiri BNP-Paribas