Bursele cresc pe fondul deciziei bancilor centrale de a sprijini lichiditatea

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 18:16
1559 citiri
Bursele cresc pe fondul deciziei bancilor centrale de a sprijini lichiditatea

Bursele din intreaga lume au crescut brusc dupa ce cinci banci centrale, inclusiv Rezerva Federala si Banca Centrala Europeana, au anuntat ca vor sprijini lichiditatea bancilor comerciale, relateaza NewsIn.

Rezerva Federala a Statelor Unite, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei, Banca Japoniei si Banca Nationala a Elvetiei vor oferi bancilor comerciale trei transe suplimentare de imprumuturi in dolari pentru a atenua presiunile asupra finantarii.

In urma anuntului, actiunile BNP Paribas au urcat cu 22%, in timp ce indicele francez CAC 40 a castigat 4,4%, iar indicele britanic FTSE 100 a sporit cu 2,1%. Totodata, indicele german DAX a inregistrat un avans de 3,5% iar indicele american Dow Jones a urcat cu 1%  in debutul sedintei de tranzactionare.

Cele trei imprumuturi suplimentare in dolari vor fi oferite in octombrie, noiembrie si decembrie.

Bancile franceze au beneficiat de cele mai mari cresteri ale actiunilor in urma anuntului, fiind cele mai expuse la datoria publica a Greciei si a altor tari puternic indatorate din zona euro. Titlurile Credit Agricole si Societe Generale au urcat cu 11%, in timp ce actiunile Natixis au castigat 7,8%.

Miercuri, ratingurile Credit Agricole si Societe Generale au fost retrogradate de agentia Moody's, in urma revizuirii expunerii lor la datoria Greciei. Moody's a anuntat, de asemenea, ca va monitoriza BNP Paribas in vederea unei posibile retrogradari.

in Marea Britanie, actiunile Lloyds Banking Group au crescut cu 6%, iar titlurile Barclays au urcat cu 5,3% dupa anuntul celor cinci banci centrale.

#burse, #banci centrale, #lichiditate banci comerciale, #zona euro , #stiri BNP-Paribas