Bursele europene inchid pe verde - 14 Iulie 2010

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 01:09
1092 citiri
Bursele europene inchid pe verde - 14 Iulie 2010

Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de marti in castig, pe o piata caracterizata de optimism pe fondul anunturilor unor rezultate financiare peste asteptari si in urma stirilor privind o eventuala relaxare a regulilor de adecvare a capitalului bancar, informeaza Newsin. 

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a incheiat ziua cu o crestere de 2,01%, pana la 5.271,02 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a avansat cu 1,87%, pana la 6.191,13 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a urcat cu 1,96%, la 3.637,76 puncte.

Avansul actiunilor Alcoa a tras in sus atat piata americana, cat si pe cea europeana, in timp ce titlurile BP au inregistrat o a doua zi de crestere consecutiva, in urma anunturilor de luni referitoare la oprirea scurgerii de petrol din Golful Mexic.

Titlurile bancare au inregistrat, de asemena, avansuri considerabile, in urma comentariilor privind o posibila renuntarii la unele reguli stricte de adecvare a capitalurilor impuse prin acrodul de la Basel.

"Se vorbeste despre re-scrierea regulilor de la Basel, care vor deveni, probabil, mai putin restrictive", spune Philippe Gijsels, seful departamentului cercetare al BNP Paribas Fortis Global Markets, citat de Marketwatch.

Conform unor surse citate de Bloomberg, Franta si Germania conduc un lobby pentru rescrierea regulilor impuse de comitetul de la Basel. Totodata, una dintre stirile pozitive de marti vine din zona economiilor grav-afectate de criza.

Astfel, licitatia la care Grecia a reusit sa atraga din piata 1,625 miliarde euro printr-o emisiune de certificate de trezorerie la 6 luni, pentru care ofera un randament anual de 4,65%, a fost suprasubscrisa de 3,64 de ori.

Un alt aspect pozitiv a fost acordul ministrilor de finante din zona euro cu privire la adoptarea monedei unice de catre Estonia. Astfel, ministrii au fost de acord ca Estonia sa treaca la euro in 2011 la cursul de schimb tintit, de 15,6466 unitati per euro, care nu difera cu mult fata de cursul actual.

In schimb, agentia de rating Moody's a redus cu doua trepte ratingul de creditare al Portugaliei, la 'A1', ca urmare a perspectivei slabe de crestere economica, precum si a cresterii indatorarii dupa ce guvernul a permis deficitului bugetar sa se amplifice.

"Puterea financiara a guvernului portughez va continua sa se deterioreze pe termen mediu", a anuntat Moody's, marti, adaugand ca perspectiva tarii este stabila. "Perspectivele de crestere a economiei portugheze sunt de natura sa ramana relativ slabe cu exceptia cazului in care recentele reforme structurale ar incepe sa dea roade pe termen mediu spre lung." 

#burse, #europene, #verde , #stiri BNP-Paribas