Bursele europene scad puternic din cauza Greciei

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 11:52
1415 citiri
Bursele europene scad puternic din cauza Greciei

Bursele europene au deschis luni in scadere puternica, din cauza temerilor ca Grecia va rata tintele de deficit bugetar pentru 2011 si 2012, perspectiva care ar putea determina guvernul sa ceara mai multi bani de la creditorii internationali, conform Mediafax.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 2,3% in debutul sedintei, in timp ce indicele bancar a pierdut 3,7%.

FTSEurofirst 300 a coborat cu aproape 17% in trimestrul al treilea, cea mai abrupta scadere trimestriala din ultimele trei luni ale anului 2008, dupa falimentul Lehman Brothers.

Un proiect de buget prezentat duminica de guvernul elen arata ca Grecia va rata tintele de deficit bugetar pentru 2011 si 2012.

Guvernele europene, care se confrunta deja cu opozitie pe plan intern fata de programele de "bailout" acordate tarilor de la "periferia" zonei euro, ar putea evita sa intervina pentru acoperirea finantarii suplimentare de care va avea nevoie Grecia.

Astfel, statul elen ar putea cere creditorilor privati sa stearga o parte mai mare din datoriile Greciei fata de marja de 21% convenita in luna iulie.

Acest scenariu ar afecta sever institutiile financiare. Ministrii Finantelor din Belgia si Franta se vor intalni luni pentru a discuta modalitati prin care ar putea sprijini grupul bancar Dexia, ale carui actiuni au pierdut 8,9% in deschiderea sedintei de luni.

Titlurile BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, au deschis in coborare cu 7,7%, iar Credit Agricole a pierdut 6,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, #piata capital, #bursa scadere, #bursa europa, #grecia, #grecia criza, #criza, #grecia deficit , #stiri BNP-Paribas