Cat costa un imprumut rapid

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 22:38
1699 citiri
Cat costa un imprumut rapid

In prag de sarbatori, romanii mai au o solutie pentru a face rapid rost de banii necesari pentru cumparaturi: institutiile financiar-nebancare (IFN).

Desi aceste credite sunt mult mai scumpe decat produsele similare oferite de banci, unele au dobanzi de peste 60% pe an, reprezentantii acestora se asteapta la o cerere cu 20% mai mare, asa cum se intampla de obicei in aceasta perioada.

Mai prudenti au devenit si reprezentantii Cetelem, companie specializata in acordarea de credite de consum, controlata de francezii de la BNP Paribas.

"Am reusit sa tinem sub control intarzierile la plata, nu au mai existat cresteri explozive, iar intarzierile nu au depasit o medie de 10%", a declarat pentru Gandul Daniel Boaje, directorul general al Cetelem.

Comparativ cu anul trecut, numarul creditelor acordate de companie a scazut cu 37%, iar valoarea imprumuturilor la sold a scazut cu aproximativ 10%.

La Provident, de exemplu, nu este nevoie de avans sau de giranti, iar imprumutul se poate obtine numai cu actul de identitate si adeverinta de salariu sau talonul de pensie.

Dezavantajul este ca suma maxima imprumutata nu depaseste 3.000 de lei, credit al carui cost este de 2.179 de lei, la o perioada de maturitate de 52 de saptamani, respectiv un an.

La Cetelem, un imprumut de 3.000 de lei acordat pe 12 luni costa 786 de lei, conform calculatorului de rate al institutiei, care nu limiteaza insa sumele ce pot fi luate cu imprumut.

Un avantaj comun celor doua IFN este ca imprumuturile se acorda in lei, iar dobanda si rata sunt fixe pe toata durata creditarii. Romanii accepta insa costurile mai mari, presati de nevoile financiare imediate, mai ales ca nu se indatoreaza pe perioade foarte mari.

E drept ca in cazul Provident nici nu pot lua de la inceput suma maxima: numai clientii vechi pot primi 3.000 de lei, in timp ce clientii noi, numai 2.500 de lei. 

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#imprumut, #banci, #ifn, #bani , #stiri BNP-Paribas