City of London: scandal de folosire a unor informatii confidentiale in afaceri

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 22:53
1328 citiri
City of London: scandal de folosire a unor informatii confidentiale in afaceri

City of London este marcat de cel mai mare scandal de folosire a unor informatii confidentiale in afaceri, sau "inside trading", din istoria sa, iar autoritatile au arestat, miercuri, a saptea persoana implicata in acest caz, dupa alte sase retineri efectuate marti.

Autoritatea pentru servicii financiare (FSA) si Agentia pentru crima organizata (SOVA) au anuntat ca cea de-a saptea persoana retinuta va fi eliberata pe cautiune, dupa ce va fi audiata.

Cele doua autoritati au retinut, marti, sase persoane, intre care si Clive Roberts, seful departamentului de vanzari al Exane, divizie a BNP Paribas, sub suspiciunea de implicare intr-o retea care folosea informatii confidentiale in tranzactii financiare.

Printre persoanele interogate se numara Julian Rifat, trader la fondul de hedging Moore Capital, Martyn Dodson, director general la Deutsche Bank si Graeme Shelley, trader la compania de brokeraj Novum Securities, potrivit unor surse din sectorul financiar.

Publicatia Telegraph a relatat ca printre persoanele implicate ar fi si omul de afaceri Iraj Parvizi, director la fondul Aria Capital. Exane a anuntat ca Roberts a fost suspendat din activitate, iar Moore Capital a precizat ca Rifat va fi in concediu platit pana la finalizarea investigatiei.

Reprezentantii Deutsche Bank, Moore Capital si Novum au refuzat sa comenteze. Investigatia a implicat doi ani de supraveghere si 145 de ofiteri si pare a fi in stadiu avansat, potrivit unor surse juridice.

Arestarile au avut loc dupa raiduri la 16 locuinte si sedii de afaceri din sudul Angliei si au provocat un soc in centrul financiar londonez, in conditiile in care ar putea afecta si mai mult reputatia bancherilor, lezata deja in urma crizei economice.

"Exista riscul ca reputatiile bancherilor sa fie grav afectate, in conditiile in care sunt implicate mai multe banci. Sefii diviziei noastre de investment banking sunt furiosi", a declarat o sursa dintr-o institutie financiara implicata.

FSA si SOVA au refuzat sa numeasca suspectii si daca au fost eliberari pe cautiune, precum si momentul cand vor fi pusi sub acuzare.

Dupa ce FSA a fost criticata timp de mai multi ani pentru lipsa de fermitate, autoritatea si-a consolidat activitatea, iar in 2009 a aplicat un numar record de amenzi si a lansat cu succes primele sale doua investigatii penale.

Separat, Biroul pentru fraude a arestat, miercuri, trei directori ai grupului francez Alstom, pentru suspiciunea de dare de mita si coruptie, in vederea obtinerii unor contracte in strainatate. Cazul implica si spalare de bani si alte delicte. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
#london, #scandal, #informatii, #afaceri, #inside trading , #stiri BNP-Paribas