Criza din Dubai afecteaza bancile europene

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 14:57
1916 citiri
Criza din Dubai afecteaza bancile europene

Royal Bank of Scotland (RBS) a acordat mai multe credite decat orice alta institutie grupului Dubai World, compania de stat ce incearca sa obtina amanarea scadentei imprumuturilor, in timp ce HSBC are cea mai mare expunere la riscurile din Emiratele Arabe Unite, potrivit JPMorgan Chase & Co, transmite NewsIn.

Potrivit Bloomberg, RBS, cea mai mare banca aflata sub controlul guvernului britanic, a acordat credite de 2,3 miliarde dolari, sau 17% din totalul creditelor contractate de Dubai, de la inceputul lui ianuarie 2007, a anuntat JPMorgan, citand datele Dealogic.

HSBC, cea mai mare banca din Europa, are "cea mai mare expunere absoluta" la Emiratele Arabe Unite, cu credite de 17 miliarde dolari in 2008, a mai anuntat JPMorgan, citand Asociatia Bancilor din Emirate.

Commercial Bank PJSC din Abu Dhabi ar putea avea de colectat datorii de 1,9 miliarde dolari de la Dubai World, ceea ce o transforma in cel mai mare creditor din exteriorul emiratului, au declarat doua surse avizate.

In Franta, bancile cu cele mai mari expuneri sunt BNP Paribas, Societe Generale, Calyon (subsidiara a Credit Agricole) si Natixis.

Problema datoriilor Dubaiului, ce au rezultat in urma unui boom imobiliar, au dat nastere unor temeri majore in randul investitorilor occidentali, ce se orientasera spre regiunea Golfului in timpul crizei financiare mondiale.

"Piata este foarte nelinistita in legatura cu expunerea la Dubai, iar numele bancii RBS a fost mentionat atat ca grup creditor cat si ca administrator. Oamenii sunt ingrijorati ca situatia va duce la un nou val de pierderi. Dubaiul determina toate miscarile pietei in acest moment", a declarat David Williams, analist in cadrul Fox-Pitt Kelton Ltd.

Actiunile asiatice au inregistrat cea mai mare depreciere din ultimele trei luni, in timp ce pietele europene si-au adancit pierderile din sedinta anterioara, pe fondul temerilor ca o restructurare a datoriilor de catre Dubai World, ce are datorii totale de 59 miliarde dolari, s-au putea adauga pierderilor de 1.720 miliarde dolari inregistrate din criza mondiala.

#criza, #dubai, #banci, #europene, #imprumuturi , #stiri BNP-Paribas