Cum "sufera" leul romanesc, din cauza crizei grecesti

Luni, 20 Iunie 2011, ora 23:49
1542 citiri
Cum "sufera" leul romanesc, din cauza crizei grecesti

Moneda romaneasca este supusa la presiuni, ajungand la cel mai scazut nivel din ianuarie in urma amanarii acordului privind Grecia, care nelinisteste pietele, comenteaza Financial Times citat de Newsin. 

Desi pietele din regiune au rezistat, in general, in ultimele luni, leul romanesc s-a depreciat luni cu pana la 1% fata de euro.

Ulterior, moneda s-a tranzactionat cu 4,258 pentru un euro, o scadere de 0,61%, in timp ce actorii economici din intreaga Europa au urmarit cu nervozitate stirile de la Atena, comenteaza Stefan Wagstyl pe un blog gazduit de FT, precizand ca, in prezent, leul este la cel mai scazut nivel din ianuarie.

Acest nivel nu se compara cu cel din timpul crizei, dar este oricum o reflectie a atmosferei tensionate de pe piete, a adaugat el.

Ministrii din Zona euro au amanat luni o decizie de a acorda Greciei o transa de 12 miliarde de euro din imprumutul promis, incercand sa exercite presiuni asupra Parlamentului elen pentru a adopta un nou pachet de masuri de austeritate.

Decizia a afectat si euro, care s-a depreciat cu aproape 1% fata de dolar, inainte de a recupera diferenta.

Si actiunile s-au depreciat in Europa. Luni, BNP Paribas a afirmat ca leul sufera de "temeri de contagiune", din cauza prezentei importante de capital elen in banci. 

#criza, #grecia, #leu, #euro, #curs valutar, #zona euro , #stiri BNP-Paribas