Dolarul, subiect de discutie la intalnirea G8 de la Osaka

Joi, 12 Iunie 2008, ora 15:25
1331 citiri
Dolarul, subiect de discutie la intalnirea G8 de la Osaka

Moneda americana s-a putea afla in centrul discutiilor ce se vor purta intre reprezentantii finantelor din tarile ce formeaza Grupul celor 8 si care are ca teme pretul petrolului si al marfurilor, arata Reuters.Reprezentantii ministerelor de finante din tarile ce formeaza G8 se vor intalni intre 13 si 14 iunie, in Osaka ( vestul Japoniei) iar discutiile se vor centra asupra pretului marfurilor si asupra inflatiei.


Desi acestea au fost marile teme anuntate, corelatia puternica dintre dolar si cresterea pretului petrolului va face inevitabila o discutie pe aceasta tema.


Aceasta cu atat mai mult cu cat investitorii au detectat o schimbare a modului in care Washington-ul vede acum dolarul, dupa ce mai multi oficiali americani au declarat ca deprecierea monedei americane accelereaza inflatia.


"Pretul marfurilor va fi una din temele discutiilor, ceea ce inseamna ca, prin extensie, si situatia dolarului va fi discutata", a spus Sharada Selvanathan, strateg in cadrul departamentului de valute al BNP Paribas, in Hong Kong.


Dolarul joaca un rol important in evolutia pretului marfurilor si in nivelul global al inflatiei. Selvanathan a citat un studiu realizat de Fondul Monetar International, conform caruia pretul aurului si al petrolului creste cu mai mult de 1% pentru fiecare depreciere echivalenta inregistrata de dolar.


Un ziar american spunea, in mai, ca deprecierea dolarului a contribuit cu o treime la cresterea cu 60 de dolari a pretului petrolului, inregistrata intre 2003 si 2007.


"Apropierea dolar-petrol este daunatoare pentru economia mondiala", a spus strategul din cadrul departamentului de valute al Morgan Stanley, Stephen Jen.


Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a vorbit saptamana trecuta despre conexiunea directa dintre deprecierea dolarului si inflatie. Seful trezoreriei americane, Henry Paulson, a spus ca o interventie asupra dolarului nu este exclusa.


Pozitia celor doi oficiali americani a contribuit la aprecierea dolarului fata de euro. In ultimii ani, dolarul si-a pierdut aproape jumatate din valoare fata de euro, ajungand la un nivel minim de 1,6020 fata de euro, in Aprilie.


In ultimele doua luni, insa, dolarul a castigat 4% in lupta cu moneda unica europeana, pana la un nivel de 1,5440 fata de dolar.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...