Economia Chinei se va prabusi intr-un an?

Joi, 06 Mai 2010, ora 13:22
1651 citiri
Economia Chinei se va prabusi intr-un an?

Economia Chinei s-ar putea prabusi in urmatorul an, pe fondul scaderii preturilor pe piata de capital si a marfurilor. 

Potrivit investitorului Marc Faber, si piata imobiliara chineza este ca un balon gata sa se sparga.

Indicele bursier Shanghai Composite nu a reusit sa ajunga la varfurile din 2009.

In plus, deschiderea Expozitiei Mondiale, saptamana trecuta, "nu este un semn foarte bun", a spus Faber, el aducand aminte de recesiunea severa care a urmat Expozitiei Mondiale din Viena, din 1873.

"Pietele iti spun ca ceva nu este bine. Economia chineza va scadea, indiferent de ce se intampla. Este foarte probabil sa avem un crah in urmatoarele 9 - 12 luni", a adaugat, pentru Bloomberg, Faber, autorul raportului Gloom, Boom & Doom.

Preturile actiunilor tranzactionate pe piata din Hong Kong s-au depreciat, dupa ce banca centrala a majorat nivelul rezervelor obligatorii pentru a treia oara in acest an.

De asemenea, Shanghai Composite s-a depreciat cu 12 la suta, in 2010, avand cele mai slabe rezultate din Asia, in timp ce autoritatile incearca sa tempereze piata creditarii, care a dat nastere unor cresteri ale proprietatilor imobiliare.

De asemenea, pretul cuprului a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele sapte saptamani, iar actiunile BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, au scazut, la randul lor, din cauza ingrijorarilor ca se va diminua consumul.

Preturile actiunilor Rio Tinto, cea de-a treia companie miniera din lume, s-au depreciat cu 6 la suta.

Balonul imobiliar se va sparge

Faber nu este singurul care crede ca economia Chinei se va prabusi. Aceeasi parere o au si managerul de fonduri de investitii, Jim Chanos, dar si economistul Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard.

Potrivit lui Chanos, China este "pe drumul iad" din cauza faptul ca s-a bazat pe piata imobiliara pentru dezvoltare. Aproximativ 60 la suta din produsul intern brut al tarii se bazeaza pe constructii, a adaugat el.

De asemenea, Rogoff este de parere ca problemele cu datoriile pe care le are China ar putea da nastere unei noi recesiuni in regiune, in cel mult un deceniu.

Pentru a tempera cresterea artificiala a pietei imobiliare, Guvernul a interzis imprumuturile pentru achizitionarea a unei a treia locuinte, a ridicat ratele dobanzii si nivelul avansului pentru achizitia celei de-a doua locuinte.

Preturile au crescut cu 11,7 procente in 70 de orase din China, in martie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare rata de crestere din 2005.

In primul trimestru din acest an, economia Chinei s-a majorat cu 11,9 procente, cea mai mare rata din ultimii trei ani. Pentru intreg anul, Guvernul estimeaza o crestere a produsulu intern brut de aproximativ 8 la suta.

Potrivit lui Faber, investitorii se vor orienta spre piata de capital, insa ar putea deveni si mari cumparatori de aur.

BlackRock, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, si-a redus deja prezenta pe piata chineza, pe baza estimarilor ca economia a ajuns la cel mai inalt nivel posibil

Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank si Bank of China, cele mai mari banci chineze, se tranzactioneaza la cel mai scazut nivel din istorie, iar estimarile pentru profit sunt eclipsate de ingrijorarile privind creditele riscante.

In luna martie, Citigroup avertiza ca imprumuturile neperformante ale institutiilor de investitii guvernamentale, folosite pentru a finanta diverse proiecte, ar putea ajunge la nivelul de 2,4 trilioane de yuan, pana in 2011.

In plus, analistii de la BNP Paribas sunt de parere ca preturile locuintelor se vor deprecia cu pana la 20 la suta, in a doua jumatate a anului, datorita masurilor guvernamentale pentru a stopa speculatiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#economie, #china, #recesiune, #capital, #marfuri , #stiri BNP-Paribas