Franta se teme de scaderea ratingului! Vezi ce masuri ia Sarcozy

Joi, 11 August 2011, ora 12:42
1481 citiri
Franta se teme de scaderea ratingului! Vezi ce masuri ia Sarcozy

Franta va adopta noi masuri pentru a reduce deficitul bugetar cu scopul de a evita reducerea ratingului tarii, a informat presedintele Nicolas Sarcozy, potrivit NewsIn. 

Liderul de la Elysee si-a scurtat vacanta de vara si a convocat o reuniune de urgenta cu ministrii cheie, pentru a discuta despre accentuarea crizei in zona euro, relateaza Euobserver.

El le-a spus ca au la dispozitie o saptamana pentru a pune la punct noi masuri de austeritate, ce ar putea include reduceri de cheltuieli si eliminarea scutirilor de taxe.

Angajamentul Parisului de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% in 2011 la 3% in 2013 va fi respectat, indiferent cum evolueaza situatia economica a tarii, a dat asigurari Sarkozy.

Desi agentii de evaluare financiara au declarat ca ratingul Frantei pare stabil, la nivelul AAA, estimarile anterioare de crestere economica - 2% anul acesta si putin mai mare in 2012 - ar putea fi revizuite, dupa stagnarea inregistrata in al doilea trimestru al anului. Productia industriala a scazut cu 1,6% in luna iunie.

Daca estimarile privind cresterea economica nu se vor adeveri, iar obiectivul de reducere a deficitului ramane in picioare, diferenta trebuie sa provina de undeva - noi masuri de austeritate sau cresteri ale taxelor.

Aparent, printre ideile luate in considerare se numara eliminarea scutirilor de taxe, ceea ce va aduce la buget sume de ordinul a miliarde de euro.

Cifre mai clare privind rata de crestere economica pentru al doilea trimestru urmeaza sa fie date publicitatii vineri, ceea ce ar putea amplifica presiunile asupra Guvernului.

Programul pentru anuntarea noilor masuri va fi strict. Dupa prezentarea propunerilor de catre ministri, Sarkozy si premierul Francois Fillon urmeaza sa decida in 24 august ce trebuie redus in bugetul pentru 2012. Apoi, Parlamentul va analiza propunerile in toamna.

Reuniunea de criza a intervenit in conditiile in care actiunile bancilor franceze s-au depreciat semnificativ miercuri. Actiunile Societele General au scazut cu 21% la un moment dat, cele ale Credit Agricole cu 13%, iar cele ale BNP Paribas cu 10%.

Acest fenomen a intervenit pe fondul temerilor din ce in ce mai mari privind expunerea institutiilor financiare franceze la datoria iraliana, estimata la circa 410 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#masuri austeritate franta, #reducere deficit bugetar franta, #criza zona euro, #franta, #zona euro, #rating franta , #stiri BNP-Paribas