Fraude...CNVM si investitorul minoritar roman

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 21:02
3265 citiri
Fraude...CNVM si investitorul minoritar roman

Comisia Nationala de Valori Mobiliare ne ofera pentru a nu stiu cata oara in ultimul an un comportament rupt de realitate. Astfel, ea tine neaparat sa ne convinga ca piata de capital din Romania nu poate oferi protectie si tratament egal pentru toti investitorii, mai ales pentru investitorul minoritar din Romania.

Ultima data cand am facut referire la activitatea acestei institutii am concluzionat ca CNVM este un dictator ai carei reprezentanti nu doresc sau nu pot sa armonizeze reglementarile si codurile bursiere interne cu legislatia europeana moderna in domeniul pietelor de capital.

Ne aducem aminte cat scandal s-a facut in jurul problemei privind reglementarea pietei Rasdaq dupa cerintele directivelor europene in domeniu, iar in ciuda austeritatii actuale acestia nici nu se sfiesc deloc sa ne rada in nas fiind protejati de siguranta si opulenta pe care le-o asigura salariile superregesti din comisioanele tuturor investitorilor, despre care sindicatele, dar si domnul Geoana sau domnul Boc ar trebui sa auda si sa ia masuri.

Vreau sa va declar in mod cert ca atitudinea CNVM de respingere a oricarei propuneri si colaborari primite din partea investitorilor s-a accentuat. Doresc sa-i spun astfel doamnei Anghelache, inca presedinte, ca ostilitatea de care da dovada CNVM fata de problemele reale ale tuturor investitorilor a indepartat investitorii straini si a impins piata de capital intr-o prapastie de unde cu greu se poate iesi.   

Fraude bancare pe mapamond

In lumea finantelor internationale sau a fondurilor de investitii puternice exista multe tentatii si acolo unde sunt tentatii mari sunt si oameni dispusi sa  profite de ele, in unele cazuri la limita legii sau chiar si dincolo de ea. Parteneriatul acestora il reprezinta acei oameni multi, creduli si necunoscatori.

Cazul recent al fraudei de 50 mld. dolari provocata de consilierul pentru investitii Bernard Madoff  din SUA (fost presedinte al bursei Nasdaq, foarte cunoscut pe Wall Street si in varsta de 70 de ani) a trezit la realitate intreaga lume bursiera si a scos in evidenta dupa cca. 10 ani ca exista incompetenta si la nivelul Comisiei de supraveghere  - SEC (echivalenta CNVM de la noi).

S-a scris mult despre fenomenul istoric Madoff, inclusiv despre faptul ca acesta avea legaturi in interiorul SEC printr-o ruda, care lucra acolo. Nu trebuie sa neglijam faptul ca schema de investitii piramidala folosita printr-o firma de investitii paralela a provocat pierderea averilor a sute de oameni si institutii (banci cum ar fi: Santander, BNP Paribas; Societe Generale, RBS, Bank Medici; persoane particulare; universitati sau organizatii evreiesti de caritate din mai multe tari). Acestia au investit alaturi de el prin intermediul clientilor firmei si i-au incredintat acestuia sume de zeci de miliarde de dolari. 

Desigur ca schimbarea sefului SEC american de catre presedintele nou ales Obama nu va schimba prea repede impresia creata de cea mai mare schema Ponzi ce a fost pusa in aplicare vreodata in istoria bursei. in fond schema se aseamana cu un joc piramidal dar nu este un joc clasic piramidal (semana mai mult cu SAFI decat cu CARITAS). Este cu totul altceva. Acesta isi are originea in anul 1902, cand a fost aplicata de Charles Ponzi, cel care a devenit in anul 1920 cel mai cunoscut milionar din Boston, inainte de a fi arestat.    

Fraude bancare autohtone

Desigur ca unii romanii, avand o experienta destul de bogata in domeniul fraudei investitionale,  nu au putut sa rateze o asemenea „ocazie” si au dat frau liber imaginatiei fratilor lor de peste continent, insa sub o alta forma. Suntem in plin fenomen Broker – Deva, cu raportari incomplete de active si falsuri. 

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2005 – decembrie 2008, directorul sucursalei, Adriana Constantin (41 de ani), ar fi incasat de la mai multe persoane fizice si juridice sume de bani care urmau sa fie folosite pentru efectuarea unor tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa de Marfuri Sibiu.

Ea ar fi eliberat, insa, clientilor documente fictive pentru sumele incasate, insusindu-si o parte din banii destinati tranzactiilor bursiere. O alta parte din sumele primite de la clienti ar fi fost folosita pentru efectuarea de tranzactii bursiere in nume propriu - o practica foarte uzuala printre unii brokeri, care gestioneaza conturile discretionare ale clientilor sai.
 
Astfel, intre 2005 si 2008, Adriana Constantin ar fi indus in eroare mai multe persoane care si-au depus banii pentru tranzactionarea de actiuni. Clientilor brokerului le-ar fi fost eliberate portofolii care contineau date fictive, prin care le era atestata calitatea de actionar la societatile comerciale listate pe bursa.

Din cercetarile efectuate pana in prezent s-a stabilit ca femeia a produs un prejudiciu de 869.030,51 de lei asa ca frauda Broker Deva a intrat in atentia CNVM fara ca firma de brokeraj, care are centrul in Cluj, sa instiinteze Comisia cu privire la neregulile de la agentie. Acestea au fost descoperite in urma unei anchete a institutiei de supraveghere a pietei. Desigur SSIF a reglementat situatia insa frauda este frauda si paguba ramane paguba.

Masura luata de CNVM privind amendarea directoarei agentiei din Deva cu 10.000 de lei si interzicerea acesteia de a nu mai desfasura activitati pe piata de capital pentru o perioada de 5 ani nu a rezolvat problema protectiei investitorului minoritar, ba dimpotriva a accentuat si asa imaginea destul de slaba a unei burse, care a pierdut din capitalizare in ultimele 18 luni de zile cca. 29 mld. euro (de la 34 la 5 mld. euro), atat cat reprezinta acum rezervele BNR.

In luna octombrie a anului trecut, Broker Cluj a fost introdusa pe lista de monitorizare de catre Bursa de Valori Bucuresti, din cauza ca nu a respectat in totalitate reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind raportarea situatiei activului net.

CNVM de fatada si nepregatit

De la inceputul anului, Comisia a retras autorizatiile de functionare ale societatilor de brokeraj Orizont Vest si Mobinvest, ambele din Oradea, din cauza unor nereguli constatate in activitatea celor doi intermediari, iar sefilor celor doua societati le-a fost interzis sa mai deruleze activitati pe piata de capital pentru trei ani. Sunt doar doua exemple instantanee.
Avand in vedere fenomenul Broker am avut ocazia sa discut de curand cu personalul responsabil de la CNVM pentru acest caz aparte si concluzia mea, pe baza raspunsurilor primite, este ca institutia este total incompetenta sa previna si implicit sa protejeze micul investitor de aceste fraude. Numai minoritar sa nu fi !

Se nasc cateva intrebari pe care le voi adresa prin acest intermediu conducerii CNVM :

Cum sunt materializate obligatiile atat ale CNVM, dar si ale intermediarului privind transparenta si tratamentul echitabil si nediscriminatoriu pentru toti investitorii, asa cum prevad directivele europene aflate pe site-ul supraveghetorului ?;

Cine despagubeste pe cei pagubiti la SSIF BRK si ce masuri intentioneaza sa ia CNVM pentru a preveni pe viitor si alte fraude ce pot fi mai mari si mai grave, daca reglementarile actuale nu se armonizeaza cu cerintele europene din domeniu si suntem pusi in fata unui fapt implinit ?;

Cum intentionati sa schimbati imaginea destul de deteriorata a bursei autohtone, care este mica, imatura, foarte manipulata si slab dezvoltata, atat in fata investitorilor romani dar mai ales a celor straini ?;

Ce masuri de austeritate vor fi luate la nivelul cheltuielilor de personal din CNVM deoarece in conditiile crizei actuale veniturile comisarilor Comisiei, dar si ale personalului angajat sunt exagerate si rusinoase fata de „profesionalismul” destul de precar al acestei institutii ?

Cand vedem o supraveghere REALa a pietei de capital si in interesul micului investitor, care dupa cate se observa este singurul MARE pagubit al acestei afaceri ?. 

Concluzia finala :

Daca in cazul altor fraude de pe pietele de capital straine masurile de sanctionare sunt destul de dure, in cazul Romaniei, atata timp cat avem un CNVM aservit atat politic, dar si unor grupe de interese mai mult sau mai putin obscure, atunci investitorul minoritar va fi stingher si lipsit de protectie in piata de capital, ceea ce inseamna ca va fi in majoritatea cazurilor un potential pierzator. Culmea este ca NIMANUI nu-i pasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, # guvern, # CNVM, # investitor , #stiri BNP-Paribas