Gradul de solvabilitate al bancilor franceze este "satisfacator"

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 15:08
1457 citiri
Gradul de solvabilitate al bancilor franceze este "satisfacator"

Bancile franceze au un grad "satisfacator" de solvabilitate, a declarat vineri guvernatorul bancii centrale, Christian Noyer, invocand rezultatele recente ale testelor de stres la care au fost supuse acestea, informeaza Reuters, potrivit Newsin.

"Diversele tipuri de teste de stres la care au fost supuse bancile in ultimele luni par sa imi confirme analiza asupra rezistentei bancilor nationale", a declarat Noyer, care ocupa in acelasi timp si functia de membru al consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).

Cele mai mari banci din Franta au afisat performante financiare mixte in primul trimestru din 2009. BNP Paribas, cea mai mare banca nationala dupa valoarea de piata, a raportat un profit net peste asteptari, de 1,56 miliarde euro.

In acelasi timp, Credit Agricole, cea mai mare banca de retail din Franta, a inregistrat in primele trei luni ale anului o scadere cu 77% a profitului net.

SocieteGenerale si Natixis s-au numarat printre bancile care au suferit pierderi.

Noyer a mai spus ca un posibil factor de risc este reprezentat de expunerea bancilor fata de activele legate de piata imobiliara din Statele Unite, sectorul care a generat criza financiara.

Oficialul a subliniat ca ar fi "foarte deranjant" daca bancile americane vor reveni la structuri de plata care recompenseaza asumarea unor riscuri prea mari, iar daca acest lucru se va realiza, subiectul ar trebui discutat in cadrul intrunirii Grupului celor 20, al celor mai puternic industrializate 20 de state.

Acesta a repetat ca nu este nevoie ca Franta sa puna la punct o "banca neperformanta" pentru activele toxice din sectorul financiar national. Datele publicare vineri de institutul national de statistica (Insee) au aratat ca produsul intern brut (PIB) al Frantei a scazut cu 1,2% in primul trimestru din 2009 din cauza crizei economice, confirmand estimarile din mai. 

 

#solvabilitate, # franta, # economie, # banci , #stiri BNP-Paribas