Investitorii sunt ingrijorati de sistemul financiar

Marti, 23 Iunie 2009, ora 18:27
1312 citiri
Investitorii sunt ingrijorati de sistemul financiar

Dupa mai multe luni de sperante, investitorii sunt din nou ingrijorati de starea pietelor financiare si economia mondiala, avand nevoie de multe date incurajatoare pentru a relansa sentimentul de incredere intr-o revenire economica de durata, reiese dintr-o analiza Reuters, relateaza NewsIn.

Temerile au renascut luni dupa reducerea, de catre Banca Mondiala (BM) a previziunilor economice pentru anul 2009, economia globala urmand a se contracta cu 2,9%.

Aceste date vin intr-o perioada de stagnare sau chiar scadere a pietelor bursiere, monetare si a materiilor prime.

"Pietele s-au trezit intr-o lume unde vestile bune lipsesc si argumentele ce sustin ca recesiunea s-a terminat par greu de sustinut", a declarat un analist al Citigroup, Shyam Devani.

"Urmatorul pas ar putea fi o retragere masiva a investitorilor de pe piata bursiera, a materiilor prime si o reducere a randamentelor", a adaugat acesta.

Lena Komileva, economist al companiei Tullett Prebon, a declarat ca recentele cresteri inregistrate de piete sunt doar in parte generate de imbunatatirea, chiar modesta, a datelor economice.

Investitorii, grav afectati de prabusirea, in 2008, a grupului Lehman Brothers si de inghetarea ulterioara a pietelor de credit, au respirat usurati in cursul primaverii, cand reducerea dobanzilor cheie si injectiile de capital venite din partea bancilor centrale au stabilizat pietele.

"Insa o stabilizare nu reprezinta o revenire, iar pentru a vedea o revenire trebuie sa vedem un nivel masiv de lichiditati pe piata", a declarat Komileva.

Pana in acest moment, acest lucru nu s-a intamplat cu regularitate.

Federal Reserve
, sistemul american de banci centrale, a pompat lichiditati in sistem, a redus dobanzile la zero si a incercat sa controleze dobanzile pe termen lung prin achizitii directe efectuate de Trezorerie, toate aceste masuri avand rezultate limitate.

In plus, "gospodariile sunt pe punctul de a vinde sau de a incerca sa isi reduca datoriile, nu imprumuta si nici nu cheltuiesc", a declarat Hugh Johnson, presedinte al companiei Johnson-Illington Advisors, din New York.

"Este greu sa ai argumente in favoarea unei reveniri economice in acest context", a adaugat acesta.

"Chiar daca economia americana va incepe sa creasca pana la sfarsitul anului, acesta a declarat ca revenirea va fi anemica, pretul petrolului va fi mare, iar randamentele obligatiunilor pe termen lung si dobanzile la credite ipotecare vor afecta economia.

"Ma astept la o corectie de 5%-15% a preturilor actiunilor si, sincer, cred ca nivelul de 15% este mai aproape de adevar", a adaugat Johnson.

Optimismul de pe piete a crescut atunci cand un raport statistic a aratat ca angajatorii au redus mai putine slujbe decat se astepta in luna mai, insa somajul tot a atins un nivel record al ultimilor 26 de ani, de 9,4%.

In zona euro, Banca Centrala Europeana (BCE) a emis un avertisment privind posibilitatea unor noi pierderi din deprecieri de active de 283 miliarde dolari.

Anumiti analisti isi pun sperantele in China, ce va inregistra un nivel de crestere de peste 7% in 2009, sub media ultimilor ani insa robust comparativ cu alte economii asiatice.

Analistii BNP Paribas sunt de parere ca Federal Reserve ar putea ajuta economia daca ar adopta tactica bancii centrale a Canadei, care a anuntat ca va mentine dobanda de politica monetara la un nivel redus pentru o perioada indelungata.

"O astfel de atitudine ar duce la o temperare a cresterii randamentelor obligatiunilor, care sunt, din punctul nostru de vedere, prea mari pentru acest moment al ciclului economic", au precizat analistii BNP intr-o nota adresata clientilor.

Insa mentinerea dobanzii cheie la un nivel scazut pentru o perioada foarte indelungata ar putea duce la aparitia temerilor legate de inflatie si reduce apetitul investitorilor straini pentru active americane, intr-un moment in care SUA are nevoie foarte mare de bani pentru a-si finanta deficitul bugetar de 1,8 mii de miliarde dolari.

Joseph Trevisani, analist al companiei FX Solutions a declarat fara menajamente ca "guvernatorii Fed trebuie sa decida ce conteaza mai mult: dobanzile sau un dolar stabil".

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#investitori, #economie, #incredere, #Romania , #stiri BNP-Paribas