Piata imobiliara romaneasca, inca prea scumpa pentru investitorii straini

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 11:38
2719 citiri
Piata imobiliara romaneasca, inca prea scumpa pentru investitorii straini

Cel mai optimist scenariu, relansarea din a doua parte a anului

Piata imobiliara romaneasca, inca prea scumpa pentru investitorii straini

Activele imobiliare romanesti sunt inca scumpe si de aceea investitorii straini nu sunt interesati sa cumpere, sustin reprezentantii BNP Paribas Real Estate, care vad insa o buna oportunitate in dezvoltarea de locuinte cu preturi de pana la 100.000 de euro.

„In acest an nu este un moment bun pentru investitorii internationali sa cumpere proprietati in Romania. Piata este netransparenta, investitorii nu au acces la informatii privind sectorul imobiliar, iar diferenta dintre preturile solicitate de vanzator si cele pe care cumparatorii sunt dispusi sa le plateasca este inca semnificativa“, a declarat Henri Faure, directorul executiv adjunct al BNP Paribas Real Estate, citat de Mediafax. In opinia sa, in aceste conditii dezvoltatorii care nu se vor adapta pietei, prin scaderea preturilor, vor avea cel mai mult de suferit.

In alta ordine de idei, oficialul BNP Paribas Real Estate este de parere ca in acest an o oportunitate foarte buna pe piata romaneasca este dezvoltarea de locuinte cu preturi de pana la 100.000 de euro, care sa beneficieze de cota redusa de TVA de 5%. „Dezvoltatorii trebuie sa se adapteze la nevoile de pe piata, sa studieze mai bine evolutia viitoare a acesteia. Dezvoltarea de astfel de locuinte ar putea fi o solutie de deblocare a pietei“, a spus Faure. El a aratat ca cel mai optimist scenariu pentru piata imobiliara este reprezentat de o schimbare a conditiilor incepand cu partea a doua a anului, daca va fi deblocata finantarea.


BNP Paribas Real Estate este prezenta in Romania prin intermediul companiei Atisreal, care a achizitionat anul trecut firma romaneasca Cornerstone International. Biroul din Bucuresti ofera servicii de brokeraj, consultanta si evaluare pe segmentul rezidential, birouri si investitii. „Ne vom axa in acest an pe dezvoltarea acestor activitati si probabil din 2010 vom veni pe piata romaneasca si cu alte servicii, respectiv property management si asset management“, a aratat Faure.

Directorul executiv al BNP Paribas Real Estate Property Management, Lauric Leclerc, a declarat ca pe acest segment compania este interesata sa cumpere o firma romaneasca sau sa incheie un parteneriat. „Suntem foarte interesati de Romania si vom incepe din acest an demersurile pentru a intra pe piata romaneasca de property management. Vizam intrarea mai intai in Austria si apoi in Romania, unde fie vom cumpara o firma romaneasca prezenta deja pe aceasta piata, fie vom incheia un parteneriat“, a spus Leclerc. (A.B.)

 

#piata imobiliara, #investitori straini, # pret, # relansare , #stiri BNP-Paribas