Pretul aurului atinge un nivel record - 14 Mai 2010

Vineri, 14 Mai 2010, ora 16:55
918 citiri
Pretul aurului atinge un nivel record - 14 Mai 2010

Pretul aurului a atins vineri un nou nivel record, aproape de 1.250 dolari pe uncie, iar euro s-a depreciat la minimul ultimelor 18 luni in raport cu dolarul, investitorii orientandu-se catre plasamente mai sigure din cauza riscurilor din zona euro si instabilitatii de pe pietele valutare, transmite Mediafax.

Cotatia aurului pe piata spot a urcat la 1.248,95 dolari, pana la 10:46 GMT, de la 1.231,83 dolari in inchiderea sedintei de tranzactionare de joi, transmite Reuters.

"Aurul a beneficiat de cererea ridicata pentru plasamente sigure, cauzata de problemele fiscale din zona euro si de renuntarea la euro ca moneda de rezerva. Ne asteptam ca fundamentele pentru cresterea aurului sa se tempereze odata cu imbunatatirea situatei din Grecia, insa orice agravare a situatiei fiscale a statelor din zona euro ar putea determina un nou avans al pretului", a afirmat analistul BNP Paribas Anne-Laure Tremblay.

Pe pietele valutare, euro a atins un minim al zilei de 1,2433 dolari, in urma vanzarilor agresive ale marilor fonduri de hedging.

"Principalele temeri sunt legate de faptul ca dobanzile sunt asteptate sa ramana la un nivel scazut mai mult timp, deoarece mai multe masuri de austeritate fiscala vor insemna crestere economica mai scazuta in viitor", a afirmat Marcus Hettinger, analist pentru piete monetar la Credit Suisse.

Pana la 11:25 GMT, euro a revenit usor pana la 1,2470 dolari.

Euro a scazut cu mai mult de 13% fata de dolar si yen de la inceputul anului, reprezentand cel mai mare declin din randul valutelor importante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aur, #nivel, #pret, #record , #stiri BNP-Paribas