Preturile alimentelor si energiei au accentuat inflatia din decembrie 2007 in zona euro

Miercuri, 16 Ianuarie 2008, ora 14:44
1072 citiri
Preturile alimentelor si energiei au accentuat inflatia din decembrie 2007 in zona euro

Scumpirile accentuate ale alimentelor si petrolului au dus inflatia anuala din decembrie 2007 la nivelul de 3,1%, potrivit statisticilor publicate miercuri, dar cresterea preturilor ar putea sa fi atins un maxim, spun economistii, citati de Reuters.

Preturile de consum din cele 13 tari care foloseau euro in decembrie au urcat lunar cu 0,4%, a aratat oficiul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, in conformitate cu asteptarile economistilor si cu estimarile initiale de la inceputul lui ianuarie.

"Rata inflatiei din decembrie ar putea fi varful pentru acest ciclu economic, in conditiile in care efectele de baza legate de energie si de taxa pe valoare adaugata (TVA) contribuie la micsorarea ratei pentru inflatia principala din 2008", a declarat pentru Reuters un economist de la BNP Paribas, Luigi Speranza.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, si-a majorat cu 3 puncte procentuale taxa pe valoare adaugata la inceputul lui 2007.

"Tendinta de scadere va fi treptata, totusi, iar inflatia ar putea ramane peste 2% in cea mai mare parte a anului viitor", a mai spus Luigi Speranza.

Banca Centrala Europeana (BCE) tinteste o inflatie imediat sub 2% pe termen mediu, dar a decis sa nu majoreze dobanda sa de politica monetara, din cauza semnelor privitoare la o incetinire a cresterii economice.

Inflatia accentuata insa ii impiedica totodata pe bancherii centrali europeni si sa micsoreze dobanda de referinta.

"Pana in mai, BCE ar trebui sa se afle in situatia de a micsora dobanda cheie", a declarat pentru Reuters un economist sef de la Bear Stearns, David Brown.

Brown a observat ca incetinirea cresterii economice, inflatia si aprecierea euro, care ar putea atinge pana atunci nivelul de 1,5 dolari/euro, vor exercita presiuni asupra bancherilor centrali europeni in sensul micsorarii dobanzii cheie.

"In contextul in care pretul petrolului revine inapoi inspre nivelul de 90 dolari/baril, accentuarea inflatiei va incepe in curand sa se tempereze", a mai spus Brown.

Preturile alimentelor, ale bauturilor alcoolice si tutunului au crescut anual cu 4,3%, iar pretul energiei a sarit cu 9,2% in termeni anuali, in pofida unei scaderi lunare cu 0,3%.

Cu exceptia costurilor volatile ale alimentelor si energiei, indicator pe care BCE il denumeste inflatia de baza (core), preturile au crescut anual cu 2,3%, iar lunar cu 0,5%, descriind o tendinta constanta de crestere de la mijlocul lui 2007.

Cu toate acestea, un alt indicator care exclude costurile alimentelor, bauturilor alcoolice si tutunului, nu pe cele ale energiei si alimentelor neprelucrate, si pe care multi economisti il considera inflatia de baza, s-a mentinut la un nivel relativ constant sub 2%, au mai aratat economistii citati de Reuters.

"Inflatia de baza a fost foarte stabila in 2007, iar acest aspect indica faptul ca efectele trecerii prin socul energetic au fost limitate", a explicat Speranza.

BCE monitorizeaza cu atentie inflatia de baza, ca sa vada in ce masura pretul mare al petrolului afecteaza alte sectoare ale economiei.

In toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, inflatia lunara a fost de 0,4%, iar cea anuala, de 3,2%, mai arata statisticile Eurostat, preluate de Reuters.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.