Statul francez, cel mai mare actionar al bancii BNP Paribas

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 13:10
1365 citiri
Statul francez, cel mai mare actionar al bancii BNP Paribas

 Statul francez a devenit cel mai mare actionar in cadrul BNP Paribas, dupa ce societatea pentru achizitia participatiilor de stat (SPPE) a preluat un pachet de 17,03% in cadrul bancii franceze, a anuntat marti autoritatea pietelor financiare, citata de AFP.

SPPE a preluat peste 187 milioane de actiuni preferentiale fara drept de vot, emise de BNP Paribas la pretul total de 5,1 miliarde dolari, potrivit autoritatii pietelor financiare.

Statul francez este acum cel mai mare actionar in cadrul BNP Paribas, depasind AXA (4,83%), insa nu detine drepturi de vot.

Potrivit comunicatului, majorarea de capital se inscrie in programul anuntat de guvernul francez pe 13 octombrie, destinat "consolidarii fondurilor proprii ale bancilor, pentru a le permite in continuare sa finanteze economia franceza".

BNP Paribas SA, cea mai mare banca din Franta, a inregistrat in al patrulea trimestru din 2008 o pierdere de 1,37 miliarde euro, dupa ce fluctuatiile pietei au cauzat cel dintai deficit trimestrial al diviziei de banci de investitii.

BNP, care a evitat cea mai mare parte a impactului crizei creditelor ipotecare din Statele Unite, a fost afectata de falimentul Lehman Brothers Holdings Inc., din luna septembrie, care a cauzat "miscari extrem de violente in pietele de capital".

#actionar, #stat francez, #majorare de capital, #credite ipotecare, #piete financiare , #stiri BNP-Paribas