Suprafata de birouri inchiriata in Bucuresti a crescut cu 20% in T1

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 12:51
1425 citiri
Suprafata de birouri inchiriata in Bucuresti a crescut cu 20% in T1

Suprafata de spatii de birouri tranzactionata in Bucuresti in primul trimestru a fost de circa 63.000 de metri patrati, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar chiria medie s-a redus in ultimul an cu 15-25%, potrivit datelor BNP Paribas Real Estate Romania, citate de Mediafax.

"Primul trimestru din 2010 a inregistrat o activitate de inchiriere mai crescuta comparativ cu 2009, aceasta fiind sustinuta de relocarile chiriasilor.

Comparativ cu primul trimestru din 2009, volumul inchirierilor a crescut cu 20%, ajungand la aproximativ 63.000 metri patrati", se arata intr-un comunicat al companiei de servicii de consultanta.

Desi s-a inregistrat o crestere a activitatii de tranzactionare de la inceputul anului, nivelul inchirierilor se mentine sub cel din 2008.

In ceea ce priveste chiriile, acestea au avut o evolutie puternic descendenta, in special in prima parte a anului trecut, astfel ca, in anul incheiat la 31 martie 2010, acestea au scazut cu 15-25%, in functie de calitatea, localizarea si gradul de ocupare al proprietatii.

Randamentele pentru proprietatile de clasa A au crescut de la 8,5% in primele trei luni din 2009 pana la aproximativ 9% in perioada corespunzatoare a acestui an, dupa ce pe parcursul anului trecut au avut o tendinta de crestere pana la un nivel de 9,5%.

"Situatia economica europeana da semne de imbunatatire treptata la inceputul lui 2010.

Marea Britanie a iesit in sfarsit din recesiune, iar zona Euro da semne de revenire lenta.

Se anticipeaza ca redresarea va fi fragila si neuniforma pe continent.

Pietele imobiliare comerciale au depasit cea mai grea perioada de pana acum, iar primul trimestru din 2010 marcheaza inceputul unei cresteri pozitive", se arata intr-un raport al BNP Paribas Real Estate.

Competitia dintre cumparatori si lipsa de pe piata a proprietatilor determina scaderea randamentelor pentru cladirile de birouri de clasa A, mai putin pe pietele secundare, care sunt inca afectate de criza.

"Exista inca discrepante intre diferitele piete europene.

De exemplu, randamentele pentru cladirile de clasa A din Frankfurt, Madrid, Milano si Munchen au ramas la acelasi nivel", se precizeaza in raport.

Activitatea de inchiriere a crescut pe aproape toate pietele europene comparativ cu anul trecut.

Totusi nu a mai fost atins nivelul ridicat din ultimul trimestru din 2009, in conditiile in care companiile sunt inca afectate de efectele crizei economice si nu genereaza locuri de munca suficiente pentru compensarea celor desfiintate.

"Ca urmare, suprafata ocupata nu se va mari in urmatoarele cateva luni, inchirierile fiind sustinute de relocarile efectuate cu scopul reducerii costurilor", se precizeaza in raport.

BNP Paribas Real Estate este unul din liderii pietei imobiliare din Europa, fiind prezenta pe cele mai importante piete europene, dar si in Orientul Mijlociu si India.

Compania a intrat pe piata romaneasca in 2008 prin achizitia firmei Cornerstone International. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnp, # paribas, # birouri, # bucuresti , #stiri BNP-Paribas