BNR va face o analiza a ajustarii deficitului de cont curent in Romania

Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:01
1513 citiri
BNR va face o analiza a ajustarii deficitului de cont curent in Romania

Una dintre temele de cercetare pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) o va aborda in acest an o constituie analiza comparativa a ajustarii deficitului de cont curent in Romania si in alte tari din Europa Centrala si de Est (ECE) in perioada ulterioara declansarii crizei financiare globale, potrivit raportului anual al bancii, publicat luni.

"Analiza va avea la baza identificarea principalilor determinanti ai soldului contului curent, utilizandu-se o metodologie econometrica care consta in estimarea unor modele de regresie pe date de tip panel. In urma estimarilor, vor fi generate distributii empirice pentru elasticitatile corespunzatoare factorilor determinanti, cu scopul de a evidentia contributia fiecarui factor in cadrul procesului de ajustare a contului curent", se arata in document.

Alte proiecte de cercetare ale BNR in 2012

Potrivit acestuia, pe parcursul anului 2012 activitatea de cercetare va fi orientata in continuare catre realizarea de studii si analize menite sa ofere sprijin procesului decizional din BNR prin furnizarea unei game largi de informatii relevante.

"O parte a proiectelor de cercetare initiate in 2011 urmeaza a fi finalizate in cursul anului 2012: introducerea in modelul BNR a unei masuri mai cuprinzatoare a presiunilor inflationiste asociate costurilor marginale reale suportate de firme (prin asociere cu dinamica salariilor), endogenizarea modelelor-satelit si rularea in forma integrata a proiectiilor macroeconomice, prin includerea in MAPM a cat mai multor piete relevante ale economiei nationale.

In acelasi context, vor fi continuate eforturile de integrare intr-un singur bloc a celor doua activitati fundamentale implicate de rundele trimestriale de analiza: stabilirea pozitionarii economiei in cadrul ciclului economic (implicand determinarea, prin filtrare, a trendurilor si gap-urilor variabilelor macroeconomice) si, respectiv, realizarea proiectiilor macroeconomice. Astfel, va fi accentuata endogenitatea celor doua activitati, cu consecinta surprinderii in analizele efectuate a tuturor interactiunilor modelate intre variabilele macroeconomice. Totodata, pe parcursul anului 2012 se va urmari investigarea posibilitatilor de extindere a intervalului de proiectie de la opt trimestre la 12 - 16 trimestre, in principal in scopul asigurarii unei fluidizari metodologice in relatia cu institutiile internationale (BCE, CE, FMI etc.)", se spune in raport.

Acesta mai arata ca in ceea ce priveste demersul de cuantificare a anticipatiilor inflationiste din Romania pe baza datelor provenite din sondajele calitative, initiat in anul 2011, este avuta in vedere aprofundarea acestei problematici prin studierea dependentei anticipatiilor inflationiste de inflatia de baza si a eventualelor asimetrii in procesul de ajustare a acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR deficit cont curent, #ajustare deficit cont curent, #BNR analiza 2012 , #Investitii