Lazea (BNR): Deprecierea leului fata de euro nu este ingrijoratoare

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 16:12
2161 citiri
Lazea (BNR): Deprecierea leului fata de euro nu este ingrijoratoare
Sursa foto: Realitatea.net

Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, considera ca deprecierea monedei nationale fata de euro din ultima perioada nu este ingrijoratoare, cauza fiind probabil subiectiva, bazata pe schimarea de perceptie a investitorilor, pe fondul negativ din Japonia si SUA.

"In primul rand, evolutiile din ultimele zile nu sunt de o marime care sa creeze atatea discutii cate se poarta in jurul lor. BNR a spus clar ca 3-4 procente de apreciere sau de depreciere nu sunt ingrijoratoare si cursul a fost si la niveluri mult mai inalte decat atat si la niveluri mult mai joase", a afirmat Lazea, prezent la un seminar pe tema capitalului uman, la BNR.

Curs valutar. Leul se prabuseste - euro trece pragul de 4,55 RON

El a explicat ca pot fi doua cauze pentru deprecierea leului, respectiv sentimentul pietelor, care reprezinta un factor subiectiv, sau fundamentele economice, factor obiectiv.

Lazea a aratat ca, in situatia actuala, nu exista informatii care sa indice fundamentele economice drept cauza, astfel ca probabil se simte o miscare pe fondul schimbarii de perceptie a investitorilor, insa nu fata de Romania in special.

"Schimbarile de perceptie puteau interveni pe fondul caderii bursei din Japonia si a rezultatelor slabe din Statele Unite ale Americii. Cand stranuta o economie dezvoltata, cele care sufera sunt economiile emergente. Avem toate motivele sa credem ca este o miscare datorata unor cauze subiective si este pe sentiment. La fel de bine, se poate inversa ori poate continua. Dar, repet, marimea deprecierii nu este una care sa ingrijoreze.", a mai spus Lazea.

Cotatia leului a urcat accentuat in raport cu euro la inceputul sesiunii de vineri, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2012.

In ultimele sapte sedinte, leul a pierdut 5,1% fata de euro la cursul BNR.

Unii dealeri spun ca cea mai mare parte din ordinele de cumparare de euro provin de la jucatorii straini, care vand obligatiuni emise de Ministerul Finantelor si cumpara valuta.

In primele trei luni din acest an, leul s-a apreciat treptat, pana la un minim de 4,3072 lei/euro, evolutia fiind sustinuta tocmai de investitorii straini, care au cumparat lei pentru a realiza plasamente in titluri de stat emise de Romania.

Lazea a precizat ca lectia acestor deprecieri este ca nu trebuie permisa "stricarea" fundamentelor economiei, referindu-se la raportul productivitate-salarii.

Economistul-sef al bancii centrale a atras atentia ca salariile, cel putin in sectorul bugetar, au crescut mai repede decat productivitatea in ultimul an si ca aceasta situatie ar trebui sa dea de gandit.

"In industrie au crescut cam in linie productivitatea cu salariile, in schimb in sectorul public salariile au crescut mai repede. Deci este cazul sa stie publicul, sa fie informat ca cererile salariale neacoperite de productivitate pot duce, nu zic ca in cazul de fata, la deprecierea cursului, adica ceea ce castigi pe o mana, pierzi pe mana cealalta", a conchis Lazea.

#Lazea curs valutar, #BNR depreciere leu, #curs schimb leu euro , #Investitii