BNR va decide joi mentinerea dobanzii cheie la 5,25% - Analisti

Joi, 02 August 2012, ora 09:10
1285 citiri
BNR va decide joi mentinerea dobanzii cheie la 5,25% - Analisti

Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% pe an in cadrul sedintei din 2 august, potrivit sondajului efectuat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

Pe de alta parte, membrii AAFBR estimeaza ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru lei la 13% pana la finalul anului si la 10% pana la finalul lui 2013.

Peste 85% dintre cei care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii vor ramane nemodificate in luna august, atat pentru lei, cat si pentru valuta, iar restul participantilor estimeaza reduceri ale acestora.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25% pe an.

Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13% pana la finalul anului 2012, numarul participantilor la sondaj care vad o relaxare a politicii monetare pe aceasta cale fiind in crestere fata de sondajul anterior.

Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului 2012, considera specialistii.

In opinia acestora, anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei pana la nivelul de 10% in luna decembrie.

Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

#dobanda de politica monetara, #dobanda cheie bnr, #sedinta politica monetara BNR , #Management