Cum vrea BNR sa faca bancile comerciale mai curate si mai bine controlate

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 17:47
2166 citiri
Cum vrea BNR sa faca bancile comerciale mai curate si mai bine controlate

BNR incearca prin tot felul de masuri sa schimbe politica bancilor comericale de a face profit din comisioane ca sa nu-si asume riscurile creditarii. Ultima masura consta in a le permite bancilor sa infiinteze asa numitele SPV-uri (Special Purpose Vehicle). Chiar si in aceste conditii, analistii considera ca bancile vor trisa un pic, prin redimensionarea creditelor neperformante.

SPV-urile sunt societati comerciale, detinute direct sau indirect de banca, care permit acesteia din urma sa ascunda problema creditelor neperformante punand-o dintr-un buzunar in altul.

"Bancile sunt doritoare sa isi clarifice situatia portofoliilor si sa scape de povara creditelor neperformante, chiar cu riscul diminuarii activelor" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

SPV-ul este un vehicul foarte mult practicat si nu numai in zona bancara, ci in general, in zonele de proiecte si in toate zonele in care se doreste a se izola un business.

BNR permite infiintarea SPV-urilor romanesti

BNR deschide calea pentru infiintarea SPV-urilor (Special Purpose Vehicle) si de catre bancile romanesti, dupa modelul practicat de cele straine.

"Din punct de vedere specific al bancilor de a-si construi acele vehicule speciale in care sa transfere creditele neperformante, ele sunt bine venite, pe de o parte pentru ca elimina si curata bilantul bancii de partea aceasta canceroasa, iar pe de alta parte, o baga intr-un regim de monitorizare si de restrcturare specific" a declarat consultantul financiar Eugen Lascu, pentru Business24.

In cazul in care s-a realizat o "externalizare" a unui bun supus executarii, acest lucru este de fapt o vanzare aparenta, intrucat acesta ramane in continuare in portofoliul bancilor. Astfel, creditele se transfera pe un alt bilant insa raman la nivelul bancilor, iar acestea nu mai sunt nevoite sa constituie provizioane pentru aceste credite neperformante. In felul acesta, creste lichiditatea.

"Pararea mea este ca bancile triseaza un pic" a declarat pentru Business24 avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.

Mai exact, respectivele credite neperformante se pot inregistra in contabilitatea unui SPV romanesc doar la valoarea lor nominala, adica la valoarea la care bancile au acordat creditele, si nu la valoarea la care au ajuns acum, dupa ce au devenit neperformante, adica la pretul de achizitie, cel real.

"Este o operatiune de vanzare - cumparare de active financiare dintr-o entitate in alta. Banca este cea care vinde, iar societatea nou creata este cea care cumpara. Pana la urma banca isi schimba pozitia si nu o sa mai aiba direct in portofoliu aceste credite. Ea ramane insa proprietara acestui SPV care se constituie si pe care la un moment dat ar putea sa il vanda, in cazul in care exista doritori sa preia SPV-ul", sustine Dochia.

Insa, cel mai important este ca, prin clarificarile de genul acesta, se faciliteaza atata sarcina supraveghetorului BNR care poate sa isi dea seama de situatia reala dintr-o banca sau alta, cat si faptul ca se poate ajunge la un fenomen de consolidare a sistemului financiar, potrivit analistilor.

Incercarea BNR de accelerare a creditarii

BNR a oferit in acest an un stimulent pentru ieftinirea creditelor in lei si a accelerat in luna august si a prelungit in septembrie si in noiembrie ciclul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind redusa astfel pana la nivelul de 4%.

In sedinta din 5 august 2013, Consiliul de administratie al BNR a decis sa majoreze la 0,50 puncte procentuale pasul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind coborata la 4,50 la suta.

In conditiile in care noile date disponibile au confirmat previziunile privind decelerarea alerta a inflatiei in primele doua luni ale trimestrului trei, Consiliul de administratie al BNR a decis in cadrul sedintei din 30 septembrie si in sedinta din 5 noiembrie sa opereze inca o scadere de cate 0,25 puncte procentuale asupra ratei dobanzii de politica monetara.

Cum dobanda de referinta a ajuns la un nivel destul de scazut in raport cu inflatia, iar Banca Nationala a Romaniei vrea sa continue politica de relaxare, reducerea rezervei minime obligatorii este a doua solutie considerata de BNR a fi un stimulent suplimentar pentru creditare.

Pentru anul viitor, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei sunt estimate sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.

#credite banci, #credite neperformante banci, #creditare banci Romania, #BNR SPV romanesti , #Management