Popa (BNR): Nu vad riscuri de scadere a expunerii bancilor pe termen scurt

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:55
1289 citiri
Popa (BNR): Nu vad riscuri de scadere a expunerii bancilor pe termen scurt

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi ca nu vede un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor bancilor, ci ca mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor.

"Cred ca bancile mama vor face diferente intre tari in care au expuneri si vor face diferente intre afaceri in tarile respective, iar Romania, avand fundamente economice corectate fata de sfarsitul lui 2008 si in imbunatatire, va putea sa beneficieze de o mentinere a expunerilor. Nu vad un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor, mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor", a spus Cristian Popa in cadrul Summit-ul de la Bucuresti organizat de Economist Conferences.

El a declarat ca o eventuala reducere a fluxurilor de la bancile-mama catre bancile-fiica ar afecta rezultatele acestora.

"Sa ne aducem aminte ca nu putem sa discutam de reducerea expunerilor decat in momentul in care imprumuturile ajung la scadenta si ca dezintermedierea este o parte din consecintele unei crize economice si ale unei schimbari de la o perioada de boom, cum a fost pana in 2008 in toate tarile emergente si in toata Europa, la o perioada initial de recesiune, acum de crestere relativ modesta", a spus Cristian Popa.

Acesta a adaugat ca aceasta dezintermediere trebuie sa procedeze intr-o maniera ordonata, altfel riscand ca o crestere economica mult sub potential care se prelungeste cativa ani de zile, vorbind despre acest lucru ca o posibilitate.

"Aceasta dezintermediere [..] ar apasa asupra bilanturilor bancilor locale si ar face ca aceste banci sa nu-si poata aduce contributia necesara la profitabilitatea grupului din care banca mama face parte. Deci acesta nu ar fi un scenariu pozitiv pentru bancile mama sau pentru tarile de origine ale bancilor mama", a specificat viceguvernatorul BNR.

El a precizat ca vade mai degraba problema aici ca una de cooperare, pentru ca interesele sunt comune, ale Romaniei, ale bancii centrale din Romania, ale bancilor locale impreuna cu bancile mama si ale reglementatorilor si supraveghetorilor din tara de origine.

#Cristian Popa BNR, #expunere banci Romania , #Management