Popa (BNR): Speram ca bancile sa reactioneze sustenabil la semnalele BNR

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:50
1340 citiri
Popa (BNR): Speram ca bancile sa reactioneze sustenabil la semnalele BNR

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat luni ca spera ca bancile sa reactioneze "intr-o maniera sustenabila" la semnalele date de banca centrala, nefiind in interesul acestora o scadere rapida a remunerarii depozitelor.

"Noi speram ca bancile vor reactiona la semnalele date de BNR si vor reactiona intr-o maniera sustenabila, in sensul ca nu vrem sa vedem, si nu este in interesul acestor institutii, o scadere rapida a remunerarii depozitelor. Intr-o economie ca a Romaniei, unde un test esential pentru anii care vin va fi sustenabilitatea de cont curent, care sa ramana la 5%, este important sa fie stimulata economisirea interna, stimulare care presupune in mare parte o remunerare adecvata ca nivel de dobanda a depozitelor", a precizat Cristian Popa.

Potrivit acestuia, bancile "vor dramui" cat din credite trebuie reinnoite si cate nu.

"Probabil vor dramui cat din credite trebuie reinnoite si cate nu, depinzand de destinatarul acestor credite de imprumut. Vedem aceasta ca un proces care se deruleaza gradual in timp. Vrem sa il influentam pozitiv, in sensul sustenabilitatii sale prin aceasta miscare de reducere a dobanzii si prin perspectiva pe care am indicat-o vorbind despre existenta spatiului pentru ajustare graduala in timp a conditiilor monetare", a mai Popa.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cristian Popa BNR, #reactie banci Isarescu, #modificare dobanda cheie , #Management