Un oficial BNR discuta la Viena despre limitarea expunerii bancilor austriece

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:18
1420 citiri
Un oficial BNR discuta la Viena despre limitarea expunerii bancilor austriece

Reprezentanti ai autoritatilor bancare din 17 tari, printre care si Romania, se intalnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile bancii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de bancile austriece.

Intalnirea de la Viena reuneste inalti oficiali de la banca centrala a Austriei si autoritatea austriaca de reglementare a pietelor financiare FMA, Autoritatea Bancara Europeana si din partea mai multor tari, printre care Romania, Ungaria si Cehia, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.

FMA supravegheaza banci, fonduri de pensii, fonduri de investitii si alti furnizori de servicii de investitii.

Oficialii vor discuta reglementarile privind capitalul si lichiditatea, propuse anul trecut de banca centrala a Austriei si FMA, care impun Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria sa limiteze creditarea in Europa de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase pe plan local, ceea ce echivaleaza cu conditionarea noilor linii de credit de la bancile-mama de resursele obtinute de pe pietele respective.

Propunerile, menite sa asigure mentinerea ratingului AAA al Austriei, au fost criticate de oficialitati din Europa de Est, ingrijorate ca astfel de limitari pe creditare ar putea incetini cresterea economica din regiune.

Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al bancii centrale a Austriei, Christian Gutlederer, a refuzat sa comenteze informatiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR expunere banci austriece, #limitare expunere banci, #BNR discutii Viena , #Management