Voinea: Nevoia de finantare a Romaniei se afla pe un trend de scadere

Marti, 18 Martie 2014, ora 12:11
1321 citiri
Voinea: Nevoia de finantare a Romaniei se afla pe un trend de scadere

Necesarul de finantare al Romaniei este in scadere cu 10 miliarde de lei in 2014 fata de 2013 si va scadea cu alte 14 miliarde de lei in 2015 fata de 2014, a declarat marti ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la o conferinta a Institutului Aspen la BNR.

Aceasta evolutie este datorata reducerii deficitului bugetar si costurilor mai scazute cu datoria guvernamentala, a precizat Voinea.

De asemenea, riscul de refinantare a scazut prin cresterea maturitatii medii a datoriei publice cu jumatate de an in ultimul an, de la 3,9 ani la 4,4 ani, ajungand la 5,5 ani pentru datoria externa.

Datoria scadenta in urmatoarele 12 luni s-a redus ca pondere in totalul datoriei de la 24% la 19%, iar autoritatile tintesc un nivel de 10% in anii urmatori, a afirmat Voinea.

Gradul de lichiditate a titlurilor de stat a crescut in ultimul an

Gradul de lichiditate a titlurilor de stat a crescut de la 26% la 59% in ultimul an, aratand increderea in economia romaneasca.

Voinea a mai spus ca accesul Romaniei pe pietele internationale de capital este facil, iar in 2013 Romania s-a imprumutat la randamente minime istorice atat in lei cat si in valuta.

Spre exemplu, la imprumuturile pe un an randamentele au scazut la 2,9% in decembrie 2013 fata de 6,2% in decembrie 2012.

Potrivit lui Voinea, MFP va continua imbunatatirea managementului datoriei publice, inclusiv prin refinantarea certificatelor de trezorerie prin titluri de stat in euro, va fi continuat parteneriatul cu institutiile financiare internationale, iar investitiile publice vor fi finantate prioritizat in functie de eficienta si utilitate.

#romania finantare, #voinea finantare, #bnr aspen , #Management