BNR renunta sa protejeze leul. Suma cu care imprumuta bancile, majorata

Luni, 11 Februarie 2013, ora 12:34
1499 citiri
BNR renunta sa protejeze leul. Suma cu care imprumuta bancile, majorata

BNR a majorat la 11 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo.

La operatiunea de saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat 17 banci cu suma de 9,99 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au atins un maxim istoric, cumuland 38,496 miliarde lei.

Aceasta este a 19-a saptamana la rand in care banca centrala limiteaza imprumuturile acordate prin aceasta operatiune.

In urma cu doua saptamani, banca centrala a ridicat la 9 miliarde lei suma pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar lunea trecuta limita a fost de 10 miliarde lei. Majorarea sumei a venit dupa ce BNR a anuntat intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat foarte usor, la 5,54% - 6,04% pe an, dupa ce vineri au fost la 5,53% - 6,03% pe an

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

#BNR banci, #BNR licitatie repo , #Rezultate financiare