FT: BNR pe calea buna. Totusi, Romania depinde de euro

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 23:00
1575 citiri
FT: BNR pe calea buna. Totusi, Romania depinde de euro

Publicatia Financial Times considera ca Banca Nationala a Romaniei cauta calea cea buna, scazand dobanda-cheie la 5,75%, dar nu poate face prea multe pentru a evita recesiunea, luand in considerare situatia tensionata la nivel international.

Autoritatile romane incearca sa evite recesiunea, mentinand, in acelasi timp stabilitatea intr-o perioada dificila, apreciaza FT care mentioneaza ca Guvernul de la Bucuresti a adoptat un buget de austeritate menit sa reduca deficitul de la 4,4% din PIB in 2011, la 1,9% in 2012.

Jurnalistii vorbesc despre Romania in contrast cu Ungaria si subliniaza ca tara noastra a acceptat sa pastreze o relatie buna cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana, care i-au pus la dispozitie o line de credit de precautie de 5 miliarde de euro.

Ei considera, insa, ca planurile guvernului depind de atingerea unei rate de crestere a PIB de peste 2% in 2012 si vad acest lucru drept o provocare, luand in considerare situatia din zona euro, cel mai mare partener financiar si de tranzactii al Romaniei.

Aprecierile vin dupa anuntul BNR de joi privind dobanda cheie.

"Romania, care in luna noiembrie a devenit prima tara din Uniunea Europeana dispusa sa reduca dobanda cheie ca raspuns la criza europeana, a redus, joi, costurile e imprumut in lei, iar banca centrala a diminuat rata dobanzii de referinta la 5,75%", scrie Financial Times.

Bucurestiul joaca un "joc de noroc" cu cu rata de schimb valutar, considera FT, in contextul in care investitorii au un grad ridicat de aversiune fata de Ungaria si acest lucru determina o scadere a increderii in intreaga regiune.

Leul s-a depreciat cu 0,3% in fata euro, la nivel interbancar, dupa anuntul de joi. In aceeasi zi, leul se tranzactiona la 4,34 lei/euro de euro, in comparatie cu valoarea minima de 4,38 lei/euro, inregistrata dupa reducerea dobanzii din luna noiembrie. De altfel, leul a fost cea mai puternica moneda din Europa Centrala si de Est anul trecut, cand a pierdut doar 2 procente in fata euro, scrie publicatia.

Inflatia a scazut in luna noiembrie la 3,4%, in conditiile in care tinta BNR era de 2-4%. Dupa aceasta evolutie, analistii iau in calcul posibilitatea ca rata dobanzii depolitica monetara sa scada in continuare.

"Ar putea exista viitoare reduceri de politica monetara. Luand in considerare scaderea cererii externe, este binevenita incercarea de a o incuraja pe cea interna, printr-o politica monetara mai laxa", a declarat Dan Bucsa, economist-sef al Unicredit Tiriac Bank, intr-un interviu acordat Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Financial Times BNR, #alegeri BNR, #BNR zona euro , #Rezultate financiare