Romanii nu se imprumuta, dar nici nu economisesc

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 08:46
1384 citiri
Romanii nu se imprumuta, dar nici nu economisesc

Conform celor mai recente date ale BNR, atat soldul creditelor neguvernamentale, cat si cel al depozitelor, a scazut in luna iunie, comparativ cu luna mai a 2012. Acest lucru se datoreaza in primul rand fluctuatiei cursului valutar din ultimele luni.

Soldul creditelor neguvernamentale a scazut in iunie cu 13,1 milioane lei fata de luna mai, la 227,086 miliarde lei, creditele in valuta scazand cu 1,2%, releva datele Bancii Nationale.

"Evident, (n.r. oamenii) au inceput sa inteleaga ce inseamna riscul valutar. Deprecierea leului a muscat din veniturile familiilor si cred ca de la inceputul anului s-a observat o reducere a dobanzilor la creditele in lei, diferentiara fata de creditele in valuta. Acestea au fost ceva mai atractive", a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.

Si Melania Hancila, economist sef al Volksbank, aminteste de diferenta de dobanda intre creditele in valuta si cele in lei, care s-a redus.

"Avand in vedere faptul ca acum, desi a scazut Euriborul, Romania se imprumuta mai scump de pe pietele externe, si din cauza riscurilor si costurilor pe care le implica contractarea unor credite in valuta in conditiile in care veniturile sunt in lei, alaturi de deprecierea pronuntata a leului in prima parte a anului, e firesc ca toti clientii sa se reorienteze catre creditele in lei. Pe de alte parte, cred ca si bancile stimuleaza creditarea in lei, avand la dispozitie resurse mai insemnate in lei decat cele in valuta", a declarat Hancila.

In ceea ce priveste creditele acordate persoanelor juridice, datele BNR releva o crestere a soldului cu 3,6% fata de luna mai si cu 9,9 fata de aceeasi luna a anului precedent. Creditele in valuta contractate de persoanele juridice au scazut cu 1,8% fata de luna mai, dar au crescut cu 8,3% fata de 2011.

Melania Hancila declara insa ca, cel putin la banca la care lucreaza, nu s-a inregistrat o crestere pe credite la nicio categorie.

"Nu avem crestere la persoane juridice in primele sase luni ale anului, decat in luna iunie cred, cand a fost crestere la lei. Cresterea aceea care se vede la valuta, de fapt nu exista, pentru ca daca excludem si deprecierea leului fata de valutele forte se observa ca de fapt dinamica de crestere e negativa", spune economistul sef al Volksbank.

BNR: Creditul pentru firme si populatie a scazut usor in iunie

Si depozitele clientilor neguvernamentali au scazut in luna iunie 2012 fata de luna precedenta. Soldul total al depozitelor a fost de 191.041,7 miliarde lei, cu 1,2% mai putin decat in luna mai, dar cu 9,6% mai mare decat in iunie 2011. Depozitele persoanelor fizice s-au diminuat atat in lei, cat si in valuta.

In conditiile in care in numeroase tari europene populatia a inceput sa se fereasca de banci din cauza expunerii acestora la pericolele internationale si la pietele financiare cu o evolutie negativa, in Romania se pare ca motivul diminuarii depozitelor este altul.

"Eu cred ca problema nu e neincrederea in sistemul bancar, care e robust in Romania. BNR chiar a implementat norme prudentiale drastice. Cred ca e o consecinta directa a scaderii puterii de cumparare pe fondul acestei deprecieri continue a leului fata de valutele forte. In trimestrul doi al anului s-a observat o usoara revigorare a consumului, si atunci e firesc sa sufere partea de economisire. Pana la urma a scazut puterea de cumparare si s-a vazut si o usoara scadere a consumului din T2 si e o consecinta si aceasta, pentru ca rata de economisire a fost negativa", a declarat pentru Business24, Melania Hancila.

Depozitele bancare ale firmelor si populatiei, in scadere cu 1,2% in iunie

"Teama asta de ce se poate intampla in sistemul bancar in Romania nu a fost foarte puternica pana acum. Acest lucru (n.r. reducerea depozitelor) s-a observat pe toata perioada crizei. Comportamentul acesta de economisire face parte din modalitatile de protectie la criza pe care toti oamenii le folosesc", a completat Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depozite iunie 2012, #credite iunie 2012, #declaratii Dochia depozite credite , #Rezultate financiare