20%, dobanda-sperietoare

Marti, 19 August 2008, ora 15:59
2118 citiri
20%, dobanda-sperietoare

Ce ar trebui sa faci cand ti se ofera o dobanda pasiva de 20% ? In functie de inflatie, oamenii normali, fie se bucura, fie o iau la goana.

Iata faptele. Bank Leumi a venit azi cu o promotie ce se doreste irezistibila.O dobanda de 20% pentru depozitele constituite la termen de o luna, pentru sumele cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei. La scadenta, titularii au 3 posibilitati.

Fie constituie " Depozitul cu plata in avans ", un alt produs din oferta Leumi (discount de 11,5%, anualizat, aplicat asupra valorii nominale a depozitului pe care o incaseaza la scadenta, adica dupa 6 luni), fie opteaza pentru un depozit standard, fie aleg contul curent (randament de 6,75% pe an).


Dupa cum se poate observa, celelalte dobanzi practicate de Leumi Bank nu sar peste cal, ci sunt in ton cu piata, poate cu exceptia randamentului de 11,5% care este usor peste majoritatea ofertelor de economisire. 

De ce apeleaza banca la o parghie de atragere a resurselor pe termen scurt (dobanda de 20% este disponibila doar pana in 30 septembrie) atat de agresiva ? Ne putem gandi la o promotie, desi un plus de 2-3% peste oferta standard ar fi fost arhisuficient. Ne putem gandi de asemenea si la o nevoie de lichiditati pe termen scurt.


Totusi, desi nu a apelat banca la un imprumut de la concurenta in acest caz, doar sistemul bancar nu se confrunta cu o criza similara celei din SUA ?


Greu de inteles oricum decizia Leumi, ramane de vazut cum vor reactiona potentialii deponenti in fata unei dobanzi de 20%. Pentru o luna, castigul net oferit de banca ar fi de 1,39% (am scazut si impozitul datorat statului), ceea ce nu ar fi chiar lovitura vietii pentru un deponent care se incadreaza in plafonul stabilit de banca pentru acest tip de depozit (sume cuprinse intre 1.000-5.000 lei).

Cum amintirea unor dobanzi coborate din stratosfera in cazul Bancorex e inca vie in memoria multora, ne intrebam daca oferta Leumi nu sperie mai mult decat incanta publicul-tinta. Pana cand vom afla rezultatele campaniei promotionale " 20% dobanda " si, eventual, aparitia altor oferte peste piata, nu ne ramane decat sa speram ca Leumi Bank, institutie cu capital israelian, s-a deghizat temporar in bunul samaritean din piata bancara suportand cu stoicism dobanzi pasive de peste doua ori cat inflatia.

Cazul Leumi nu este totusi unul izolat, desi celelalte banci  care practica dobanzi mai mari decat inflatia anualizata s-au limitat deocamdata la randamente de 10-12%. Este vorba in general de banci de dimensiuni mai reduse, care s-au remarcat in ultima vreme prin oferte agresive pe segmentul de creditare prin care doreau sa obtina o crestere consistenta a activelor si cotei de piata.

E posibil ca generozitatea lor din aceste momente la atragera depozitelor sa derive tocmai din entuziasmul pe care il afisau cu ceva luni in urma si obsesia de crestere cu orice pret. Un raspuns indirect il poate oferi chiar BNR, in cazul in care infuziile de lichiditate in sistemul bancar devin o obisnuinta a Bancii Centrale.