96% din insolventele din Romania se finalizeaza prin lichidare - Bogdan Olteanu

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 13:28
1403 citiri
96% din insolventele din Romania se finalizeaza prin lichidare - Bogdan Olteanu

96% din insolventele din Romania se finalizeaza prin lichidare si nu prin restructurare, sustine  viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, care precizeaza ca prima resursa la care antreprenorul renunta pentru a le pastra pe celelalte este capitalul, potrivit Mediafax.

"Restructurarea creditelor este, fara indoiala, un fenomen national si, in mai mare masura, restructurarea companiilor. Am vazut recent un studiu facut de o importanta companie de consultanta.

Potrivit acelui sondaj, 98% din companiile din Romania au luat masuri de restructurare in ultimii trei ani. La ce recurge intreprinzatorul aflat in nevoie de a-si echilibra pe termen scurt afacerea? 

La capital. Luam de la salarii, luam de la impozite, platim un furnizor, echilibram pe termen scurt. Pe termen lung mergem in cele din urma la banca si intrebarea este daca situatia este disperata sau nu.

96% din insolventele din Romania se finalizeaza prin lichidare si nu prin restructurare", a mentionat Olteanu.

Acesta considera ca fara "fresh money" este foarte greu de evitat lichidarea.

"De ce bani noi in afaceri? Prima resursa la care antreprenorul renunta pentru a le pastra pe celelalte este capitalul", a mai spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a mai spus ca economia romaneasca a fost marcata la nivel de ansamblu in 2008 de o lipsa de experienta fata de ceea ce inseamna o criza ciclica a pietei.

"Nu am mai avut din '33 asa ceva, o piata libera cu o economie de piata functionala, care sa intre intr-o criza ciclica. (...) Ca sa facem o mica comparatie cu companiile dintr-o economie mult mai obisnuita cu crizele, in Statele Unite, dupa aparitia recesiunii un lucru important pe care l-au facut companiile a fost sa se capitalizeze din diverse surse, inclusiv din taierea dividendelor. 

La noi, am constatat in multe cazuri practice, probabil vom avea si situatii statistice la sfarsit, ca de obicei aceste rezerve s-au facut mai curand la nivelul actionarilor decat la companii si asta a afectat cu siguranta perspectivele si sansele multor companii de a rezista crizei", a mai spus Olteanu.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bnr, #bogdan olteanu, #firme insolvente, #insolvente , #stiri BNR