Actionarii BCC au aprobat majorarea capitalului cu 14%

Luni, 20 Iulie 2009, ora 17:55
1133 citiri
Actionarii BCC au aprobat majorarea capitalului cu 14%

Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au aprobat, sambata, majorarea capitalului social cu 28 milioane lei, pana la 229,25 milioane lei (54,07 milioane euro), care asigura, potrivit conducerii bancii, o solvabilitate suficienta chiar si in cazul scenariului negativ al testelor de stres, relateaza NewsIn.

Pentru majorarea capitalului, prin aport in numerar, vor fi emise 280 milioane actiuni, ce vor fi oferite spre subscriere la un pret de 0,10 lei/unitate, egal cu valoarea nominala, se precizeaza in comunicatul remis luni de banca.

Astfel, la 100 de actiuni detinute se vor aloca spre subscriere 13,91272 noi actiuni, iar titlurile nesubscrise in urma exercitarii dreptului de preferinta se vor anula.

"Motivul majorarii consta in capitalizarea bancii pentru a asigura o rezistenta mai buna la socurile macroeconomice si sistemice si a sustine liniile de afaceri ale institutiei", se arata in conmunicatul BCC.

In 10 iulie, directorul general al bancii, Nicolae Hoanta, declara ca Banca Comerciala Carpatica nu mai are nevoie de majorari suplimentare de capital in afara celei propusa actionarilor pentru sedinta din 18 iulie.

El a precizat ca, dupa testele de stres realizate de BNR, banca nu ar fi avut nevoie de capital suplimentar, potrivit scenariului de baza, care ia in calcul contractia economiei cu 4%, dar s-a plasat la limita solvabilitatii solicitate, de 10%, potrivit scenariului negativ, care presupune scaderea produsului intern brut cu 7%.

"Din aceasta cauza, am decis sa facem o majorare de capital, insa nu vom avea nevoie de noi aporturi in acest an", a spus Hoanta, la aniversarea a 10 ani de activitate a bancii.

Rata de solvabilitate a BCC se plaseaza la nivelul mediei din sistemul bancar, care era de aproximativ 12% dupa primul trimestru al acestui an, potrivit directorului bancii.

Nivelul minim reglementat pentru solvabilitatea bancilor este de 8%, insa in conditiile acordului agreat cu Fondul Monetar International (FMI), BNR solicita un nivel minim de 10%.

La finalul lui 2008, reteaua BCC numara 236 de unitati, din care 64 sucursale, 41 agentii si 131 reprezentante.

Titlurile Bancii Comerciale Carpatica sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul BCC, iar banca are o valoare de piata de 203,26 milioane lei (48 milioane euro), aferenta cotatiei de 0,101 lei/actiune, stabilita la inchiderea sedintei din 17 iulie.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bcc, #capital, #majorare, #milioane, #solvabilitate , #stiri BNR