ALB: CE sustine neaplicarea OUG 50 la creditele vechi

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 10:33
1010 citiri
ALB: CE sustine neaplicarea OUG 50 la creditele vechi

Comisia Europeana (CE) sustine neaplicarea OUG 50 la creditele in derulare, iar decizia de a limita sau suspenda operatiunile de creditare ale bancilor trebuie sa revina BNR, declarat pentru NewsIn secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu, in urma unei intalniri cu reprezentantii CE, precizeaza NewsIn.

"Saptamana trecuta (4 noiembrie - n.r.) am fost primiti intr-o audienta la Comisia Europeana in legatura cu plangerea pe care ALB Romania a depus-o privind procesul de armonizare a directivei 48/2008 in baza OUG 50/2010. 

Reprezentantii Comisiei Europene sustin ca nu se pune problema aplicarii retroactive a ordonantei, care este definita la articolul 27 din directiva, ci se pune problema articolului 30 din directiva care spune ca prezenta directiva nu se aplica contractelor de credit existente la data intrarii ei in vigoare, a masurilor nationale de punere a ei in aplicare.

Este o masura tranzitorie de la care nu se poate deroga", a mentionat Ahciarliu.

Ea sustine ca reprezentantii Comisiei Europene au fost informati despre procedurile legislative pe care le parcurge ordonanta in Parlamentul Romaniei si despre lista de amendamente care sunt analizate la nivelul Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.

"Noua ni s-a confirmat ca cea de-a doua scrisoare este la nivelul de pre-infringement si ni s-a spus ca se asteapta, in continuare, raspunsul la scrisoarea adresata Guvernului Romaniei, care nu sosise in data de 28 octombrie.

Totodata, Guvernul nu a trimis scrisoarea de raspuns, ci a solicitat o amanare a termenului de 45 de zile lucratoare, de la 28 octombrie", a mai spus secretarul general al ALB Romania.

Adriana Ahciarliu considera ca decizia de infringement va fi, pe de o parte, una tehnica si apoi una politica. 

"Depinde foarte mult de raspunsul Guvernului Romaniei, iar raspunsul Guvernului Romaniei depinde foarte mult de modul in care se va vota in Parlament", a mai spus secretarul general al ALB Romania.

"In plus, faptul ca se tranfera unei agentii a Guvernului Romaniei (ANPC n.r.) puteri care tin de banca centrala este un alt subiect care poate deschide procedura de infringement. Ni s-a confirmat acest lucru" a mai spus Ahciarliu.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#alb, #ahciarliu, #oug, #credite, #50 , #stiri BNR