Amploarea relaxarii monetare a depasit asteptarile analistilor Erste

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 09:16
1348 citiri
Amploarea relaxarii monetare a depasit asteptarile analistilor Erste

Amploarea relaxarii monetare anuntata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a depasit asteptarile analistilor Erste, care anticipau in principal reducerea rezervelor minime obligatorii in lei.

BNR a decis miercuri reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, in timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei au fost diminuate cu 3 puncte procentuale, la 12%, iar cele pentru valuta cu 2 puncte procentuale, la 18%.

"Amploarea relaxarii monetare a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti. In timp ce restul analistilor asteptau o reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, noi am pariat mai ales pe diminuarea rezervelor minime la lei", se arata intr-o analiza a Erste.

Reducerea rezervelor pentru lei va elibera in piata aproximativ 3,5 miliarde de lei, in timp ce noul nivel al rezervelor pentru valuta va imbunatati lichiditatea in valuta cu aproximativ 400 milioane euro, potrivit analistilor bancii.

Erste estimeaza continuarea relaxarii monetare in primul trimestru

Erste se asteapta la o continuare a relaxarii monetare in primul trimestru, cu scaderea dobanzii cheie la 3,5%, in timp ce rezervele minime pentru lei ar putea fi reduse la 8%, in doi pasi.

"Suntem sceptici in privinta unei noi diminuari a rezervelor minime obligatorii pentru valuta, avand in vedere varful de plata de 5,2 miliarde euro catre FMI din 2014", noteaza Erste.

Randamentele obligatiunilor de stat vor creste insa pe fondul retragerii stimulilor monetari de catre Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite si al apropierii alegerilor prezidentiale din luna decembrie, iar relaxarea din prezent a politicii monetare doar va atenua trendul de crestere a costului la care se imprumuta statul, considera analistii bancii.

In opinia acestora, principalele motive ale deciziei de miercuri a BNR sunt presiunile inflationiste inexistente si creditarea foarte scazuta a sectorului privat.

Inflatia s-a situat, cel mai probabil, la 1,6% la finalul anului 2013 si va ramane aproape de acest nivel si in primul trimestru, inainte de a creste spre 3,5-4% in trimestrul al patrulea, pe fondul scumpirii alimentelor si energiei.

Creditele in lei au avansat cu numai 1,4% in primele unsprezece luni din 2013 iar creditele in valuta s-au contractat puternic, cu5,9% in termeni ajustati pentru variatia cursului.

Cererea interna ramane slaba iar vanzarile retail au scazut cu 0,1% in intervalul ianuarie-noiembrie 2013.

Rata destul de ridicata a somajului, de 7,3% in noiembrie, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din anul anterior, evolutia dezamagitoare a numarului de noi locuri de munca create in economie (numai 63.000 de noi locuri de munca in primele zece luni din 2013, mai putin de jumatate fata de 2012) si o rata de crestere a salariilor reale de doar 1% afecteaza capacitatea populatiei de a cheltui mai mult.

Investitiile publice si private sunt scazute, dupa cum arata cresterea negativa a lucrarilor de constructii si a preturilor productiei industriale, se mai arata in analiza Erste.

RBS a anuntat la randul ei miercuri ca decizia BNR de reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 de puncte procentuale este conforma cu asteptarile bancii si a notat ca diminuarea rezervelor minime obligatorii va elibera in piata 3-3,5 miliarde de lei.

BNR va continua ciclul relaxarii monetare cu o noua reducere a dobanzii cheie, la 3,5%, la sedinta din 4 februarie, anticipeaza RBS, care considera ca in acest an Banca Nationala va diminua in continuare rezervele minime obligatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relaxare monetara, #estimari Erste, #BNR reducere dobanda , #stiri BNR