Analistii apreciaza ca BNR va reduce dobanda cheie la 4,25%

Luni, 29 Iulie 2013, ora 17:12
1855 citiri
Analistii apreciaza ca BNR va reduce dobanda cheie la 4,25%

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea continua sa reduca dobanda cheie pana la 4,25% spre sfarsitul anului, avand in vedere evolutia favorabila a inflatiei, au declarat mai multi analistii pentru Business24.

"Avem o reducere relativ rapida a inflatiei in perioada verii. Vedem inflatia la 3% in septembrie, ceea ce creeaza spatiu de manevra Bancii Centrale pentru reducerea dobanzii de politica monetara", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si Economist Sef Raiffeisen Bank.

In sedinta din 1 iulie 2013, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,0% pe an de la 5,25%.

Rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) a coborat astfel la nivelul de 8,0% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 2,0% pe an, fata de 2,25%, incepand cu 2 iulie 2013.

Potrivit estimarilor analistilor, care sunt optimisti in sensul continuarii ciclului de relaxare monetara inceput pe 1 iulie, va fi atins un nou minim istoric de 4,25%, insemnand inca 3 reduceri de politica monetara.

"Daca balanta riscurilor se va mentine asa cum arata acum, favorabila stabilitatii macroeconomice dar nefavorabila cresterii economice, insa fara presiune pe finantarea relativ ieftina a deficitului, cred ca putem vorbi de o valoare in jurul de 4-4,25%" sustine Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania.

Care sunt efectele reducerii dobanzii cheie

O diminuare a dobanzii cheie pana la 4,25%, ar determina ca si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare si rata dobanzii pentru facilitatea de depozit sa scada, ceea ce ar reprezenta un semnal pozitiv pentru sistemul bancar, mediul de afaceri si populatie.

"In mod normal, o scadere a dobanzii de politica monetara ar insemna o scadere a dobanzii la credite si o reluare a creditarii ceva mai agresiv din partea bancilor" a precizat pentru Business24 Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.

"Vedem efecte deja materializandu-se in conditiile in care dobanzile in piata monetara sunt mai jos decat dobanda de politica monetara, care in mommentul de fata este de 5%" a completat Ionut Dumitru.

Spre deosebite de ceilalti analisti de pe piata, Mihai Tantaru, Economist at ING Bank, este de parere ca "o asemenea prognoza, odata indeplinita, ar putea avea efecte favorabile asupra titlurilor de stat in lei si, implicit, asupra leului care oricum beneficiaza de o dinamica a contului curent destul de favorabila si care in ultim vreme s-a apreciat".

Care va fi impactul pe piata valutara

"In mod normal nu exista efecte asupra cursului valutar, pentru ca aceasta decizie este deja asteptata, este una care nu va reprezenta o surpriza pentru nimeni" sustine Ionut Dumitru.

Mihai Tantaru este de parere ca efectele reducerea dobanzii cheie se vor vedea cu intarziere. "Primele efecte se vor vedea in pietele financiare, si anume in piata titlurilor de stat si in piata cursului de schimb. Aceste efecte imediate, care impreuna cu situatia lichiditatii, relativ favorabila, vor conduce la un apetit in crestere pentru titlurile de stat in lei si vor aduce niste fluxuri de fonduri cu caracter speculativ care vor conduce la aprecierea leului" a completat Tantaru.

#dobanda cheie bnr, #evolutie inflatie Romania, #rata dobanda credite, #dobanda bnr , #stiri BNR