Analistii: BNR va mentine dobanda la 6,25%

Marti, 03 August 2010, ora 14:08
1291 citiri
Analistii: BNR va mentine dobanda la 6,25%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine, miercuri, rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, dar va reduce, cel mai probabil, ratele aplicate la rezervele minime obigatorii in valuta de la 25% la 20% din pasivele bancilor, apreciaza membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, potrivit Mediafax. 

"Conform opiniilor exprimate in cadrul unui sondaj intern de catre membrii (AAFBR), Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara din data de 4 august 2010 mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%.

Aceasta estimare apartine in procent de 100% celor care au participat la sondaj", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Majoritatea respondentilor (67%) cred ca valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va scadea de la 25% la 20%, iar restul mizeaza pe o mentinere a valorii de 25%.

In acelasi timp, toti analistii se asteapta ca rezervele minime obligatorii la lei sa fie mentinute la 15% din pasivele bancilor.

Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobanda in fiecare dintre primele patru sedinte de politica monetara, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%.

In schimb, in sedinta de la finele lunii iunie, dupa anuntul privind cresterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara, anuntand totodata trecerea la o gestionare "ferma" a lichiditatii din sistemul bancar.

La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari.

Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#analisti, #bnr, #dobanda, #minime, #obligatorii, #rezerve , #stiri BNR