Analistii: BNR va scadea dobanda cheie pana la 6.25%, in 2010

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 15:04
1359 citiri
Analistii: BNR va scadea dobanda cheie pana la 6.25%, in 2010

BNR va reduce probabil dobanda de politica cu inca 1,25 puncte procentuale in acest an, pana la 6,25%, dar gradul de agresivitate al bancii centrale va fi influentat de implementarea programului economic stabilit cu FMI, de stabilitatea politica si evolutia cursului valutar, cred analistii Citi.

"Decizia suprinzatoare adoptata de BNR in luna ianuarie sugereaza ca institutia este multumita de evolutiile recente din plan politic si de progresul realizat in privinta acordului cu FMI, si ca tinde sa realizeze relaxarea poluticii intr-o maniera timpurie, pentru a profita de evolutiile recente pozitive, avand in vedere posibilele temeri pe termen lung privind stabilitatea politica si absenta unor semne puternice de revenire sustenabila a economiei", se arata intr-un raport al Citi.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in prima sedinta de politica monetara din 2010, din 5 ianuarie, sa reduca dobanda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%, pentru asigurarea atingerii tintelor de inflatie stabilite pe termen mediu, concomitent cu relansarea cresterii economice.

Analistii Citi noteaza ca rata anuala a inflatiei s-a plasat in 2009 la 4,7%, peste tinta fixata de BNR, de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

Rata anuala a inflatiei a depasit si in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, dupa ce s-a ridicat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.

"Continuarea diferentei negative intre PIB realizat si cel potential si estimarile noastre privind o revenire moderata a leului ar trebuie sa ajute procesul de dezinflatie, conducand la reducerea ratei anuale la circa 3,8% pana la finele anului 2010", se mai arata in raportul Citi.

BNR a tinteste in 2010 incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 - 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 2,6%. Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. 

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#bnr, #dobanda cheie, #inflatie, #politica , #stiri BNR